Premijer zemlje uputio apel međunarodnoj zajednici da spase zemlju

Liban je svega nekoliko dana udaljen od socijalne eksplozije, upozorio je danas premijer prelazne libanske vlade Hasan Diab, apelujući na međunarodnu zajednicu da spasi tu zemlju koja je u dubokoj ekonomskoj krizi.

- Građani Libana se sami suočavaju sa ovako mračnom sudbinom - izjavio je Diab na sastanku sa ambasadorima i predstavnicima diplomatskih predstavništava u Bejrutu, a prenosi agencija Rojters.

On je, takođe, rekao da samo nova vlada može ponovo započeti razgovore sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) o planu za oporavak zemlje.

Diab je na funkciji v.d. premijera otkako je podneo ostavku na mesto premijera samo nekoliko dana nakon katastrofalne eksplozije u Bejrutu 4. avgusta prošle godine. Od tada, političari u Libanu ne mogu da se dogovore o novoj vladi.

Šef spoljne politike Evropske unije je prošlog meseca rekao libanskim liderima da su oni krivi za političku i ekonomsku krizu, i da bi se neki od njih mogli suočiti sa sankcijama ako nastave da opstruiraju korake za formiranje nove vlade i sprovođenje reformi.

Svetska banka je libansku krizu nazvala jednom od najgorih depresija moderne istorije.

Nacionalna valuta izgubila je više od 90 odsto vrednosti, a više od polovine stanovništva je gurnuto u siromaštvo.

Nezadovoljstvo zbog nestašice goriva izazvalo je sukobe na benzinskim pumpama, a premijer je upozorio na mogućnost novih nemira.

IZVOR: TW / @ElizeBiermann

Autor: Tanjug

#Liban

#hasan diab

#socijalna eksplozija