Advokatura je profesija čiji je osnovni zadatak zaštita ljudskih prava i to poslednja brana u zaštiti ljudskih prava.

Advokati iz Niša okupiće se sutra u 14 časova u parku preko puta Osnovnog i Višeg suda kako bi iskazali nezadovoljstvo zbog predloga da Skupština Srbije donese autentična tumačenja pojedinih zakona, a posebno Zakona o obligacionim odnosima, prenosi Nova S.

U najavi protesta Zajednice advokata Niš navodi se da je povod za miran protest pokušaj da se bazični Zakon o parničnom postupku izmeni po kratkom postupku u korist pojedinih interesnih grupa, a na štetu svih građana Srbije.

Niški advokati smatraju da se na taj način urušava pravosudni sistem Srbije.

- Advokatura je profesija čiji je osnovni zadatak zaštita ljudskih prava i to poslednja brana u zaštiti ljudskih prava. Zato će advokati Niša svoje neslaganje i protivljenje iskazati mirnim protestnim okupljanjem - poručili su iz Zajedinice advokata Niš.

Sa protesta će biti upućen upozorenje državnim institucijama da se zakoni ne mogu niti smeju menjati na način na koji se to najavljuje.

Odbor Skupštine Srbije za ustavna pitanja i zakonodavstvo predložio je da se donesu tri autentična tumačenja Zakona o obligacionim odnosima, Zakona o zaštiti potrošača i Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga, što je u stručnoj i široj javnosti ocenjeno kao pogodovanje bankama, a na štetu građana.

Autor: Nova S

#Obligacioni odnosi

#Osnovni sud

#Viši sud

#Zajednica advokata Niš

#skupština srbije