Lekar koji je pregledao dete zaključio da nema povreda

Devetogodišnja devojčica K. P., koju je Centar za socijalni rad Rakovica pod sumnjivim okolnostima oduzeo od majke i dodelio ocu, pre 2 večeri doživela je fizičko nasilje od oca, saznaje Blic.

I pored reakcije policije, psihološkinja Centra za socijalni rad u Rakovici Milica Denić odlučuje da dete ostane kod njega.

U utorak po podne devojčica je doživela torturu od oca koju je uspela da snimi svojim telefonom, a zatim snimak pošalje majci. Na video-zapisu vidi se da je devojčica u kući oca i viče:

- Pusti me, pusti me, beži od mene, bežiiii... bežiiiiii... bežite, sklanjajte se... - viče devojčica, a snimak je presecan njenim jezivim kricima i vrištanjem.

Telefon je držala u ruci, pa se vide delovi stana, noge muškarca naspram nje, kao i još jedna osoba.

U jednom trenutku K. P. pokušava da izađe na terasu, ali je otac, čije se lice sada jasno vidi na snimku, hvata za ruku i uvlači u kuću. Ona nastavlja da vrišti, nakon čega se čuje kako on kaže: "Volim te i rešićemo sve", a ona nastavlja: "Pustite meeeee". Na 2. snimku devojčica govori ocu: "Pusti me, treba da te bude sram, ne daš detetu da izađe iz kuće", a zatim kroz plač i vrisak se čuje: "Hoću mamu!".

POLICIJA DOŠLA U STAN

Majka Marijeta Savić i njen partner sve su odmah prijavili policiji koja se za samo nekoliko minuta pojavila u kući oca. Prvo su razgovarali s devojčicom, a kako saznaje Blic, ona je policajcu kroz suze ispričala šta se dogodilo. Rekla je da je nisu puštali da izađe na terasu, a kada je pokušala da izađe, tata ju je povredio vratima. Pokazala je na prste noge i rekla da je i dalje jako boli, nakon čega je pozvana hitna pomoć.

Izjava devojčice bila je prekidana njenim plačom i jaucima "hoću mamu". U trenutku kada je majka Marijeta Savić ušla u stan oca, devojčica K. P. se zaletela i bacila u njen zagrljaj.

I pored svega što je dete izjavilo, majka je poslata u policijski stanicu da da izjavu, dok je K. P. sa ocem, koji ju je, po njenim rečima, povredio, otišla u bolnicu na pregled. To je 1. apsurd. Lekar koji je pregledao dete zaključio je da nema povreda.

VIDEO-SNIMAK NIJE DOKAZ

Posle toga, otac Uroš P. i devojčica došli su u policijsku stanicu. Nakon što je izjavu dala majka, to su učinili i njen partner, otac i baba devojčice, očeva majka. Na kraju je psihološkinja Gradskog centra za socijalni rad Rakovica Milica Denić razgovarala sa devojčicom. Tužilaštvo je zaključilo da video-snimak nije dokaz, ali to ih nije sprečilo da zaplene telefon devojčici, koji je njeno jedino sredstvo komunikacije sa majkom i sa spoljnim svetom. To je 2. apsurd.

Treći je da psihološkinja Milica Denić daje preporuku da se dete u 4 sata ujutru nakon davanja izjava u policijskoj stanici vrati u kuću oca. Denićeva odbija da razgovara sa majkom, odbija da joj dozvoli da vidi ćerku nakratko i da je uteši, odbija da je obavesti šta je K. P. tokom razgovora rekla.

Ovo nije bio 1. put da policija interveniše u očevom domaćinstvu, a devojčica je i sama u više navrata zvala policiju.

Kako Blic nedeljama upozorava, devojčica je ocu dodeljena pod veoma čudnim okolnostima i trpi torturu. Naime, kada je majka Marijeta Savić ostala u drugom stanju, otac deteta nije želeo da čuje da rodi dete. Odlučila je da zadrži dete, a on ju je ostavio. Prvih 8 godina života K. P. on je viđao periodično, kada bi poželeo. Dva puta je nijednom nije video po godinu i po dana, što je takođe bio njegov izbor. Majka nikada nije želela da prekine kontakt K. P. sa ocem, a sama je čak i predložila zajedničko starateljstvo, jer je želela da dete ima oba roditelja. Nakon što se Marijeta Savić sa ćerkom preselila sa opštine Čukarica u Rakovicu, pre 2 godine, počinje pakao za ćerku i nju. Otac Uroš P. podnosi tužbu i traži starateljstvo i dobija ga. Po rečima majke, čitav postupak je vođen i završen pod veoma čudnim okolnostima.

Dete joj je oduzeto zbog molbe koju je podnela školi da se devojčica školuje od kuće, što je u potpunosti u skladu sa zakonom. Međutim, Centar za socijani rad procenjuje da je majka opasna po dete i dodeljuje starateljstvo ocu. Majka dobija dozvolu Centra da devojčicu viđa svake srede na 4 sata i svakog drugog vikenda. Nije dobila pravo na pola raspusta, na praznike, rođendane i u tom smislu ima gori status od roditelja zatvorenika. Devojčica za to vreme trpi nasilje, zanemarivanje, maltretiranje, o čemu Blic danima piše. Zato što je više puta bežala od oca kod majke, on je više ne vodi u školu, ispisao ju je iz muzičke škole, ne dozvoljava joj da ide na treninge, da se druži sa drugom decom. K. P. je praktično u nekom vidu kućnog pritvora, a do nasilja je i došlo kada je pokušala da izađe na terasu.

Autor: Ivana Mastilović Jasnić

#centar za socijalni rad

#devetogodišnja devojčica

#devojčica

#majka

#rakovica