Poznato ostrvo krije svakakve zanimljivosti

Kada se spomenu Bermude, mnogi prvo pomisle na čuveni Bermudski trougao ili na specifičnu vrstu šorceva koji su dobili ime baš po ovoj grupici ostrva, budući i da potiču upravo odavde. Međutim, radi se o grupi od 181 ostrva na Severnom Atlantiku, koja se nalaze u sastavu Ujedinjenog kraljevstva, odnosno njihovih prekomorskih teritorija, isto kao što je slučaj i sa Foklandima, koji se nalaze dosta južnije.

Ipak, ono što prvo pada posetiocima ovih ostrva u oči jeste neobična okolnost da sve kuće na glavnom ostrvu imaju jednu neobičnu osobinu. Naime, sve do jedne imaju bele krovove, uglavnom stepenastog oblika. Razlog za to je takođe neobičan, kao i ova pojava.

Foto: pixabay.com/ArvidO / Arvid Olson

Zapravo, Bermude su jedno od najgušće naseljenih mesta na svetu, ali uz jednu neobičnu okolnost - nemaju sopstveni izvor pijaće vode. Zbog toga su stanovnici ovih ostrva prinuđeni da skupljaju što je više moguće kišnice, kako bi imali izvor sveže vode.

E, tu su na scenu stupili ovakvi krovovi, koji su inače uvedeni, verovali ili ne, još u 17. veku. Naime, oni su napravljeni od krečnjaka, na takav način da kada kiša na njih padne, ona se dalje sprovodi u podzemne cisterne koje skupljaju vodu iz svih kuća, kako bi služile celom ostrvu.

Sve je to jasno, reći ćete, ali zašto bela boja? Pa, razloga ima nekoliko, jer osim što se na taj način voda zadržava, budući da bela boja odbija svetlost pa samim tim i isparavanje, u isto vreme se štiti kuće od prevelike toplote, pa samim tim i na potrošnju vode (koju ljudi koriste kada se znoje, kao što znamo).

Upravo zbog toga je svaki stanovnik Bermuda obavezan da, ukoliko pravi novu kuću, ispuni i određene zakonske zahteva koji se tiču veličine ovih krovova, ali i količine vode koju oni skupljaju.

Ovi krovovi se inače prave od kvalitetnog materijala, tako da traju i više od 100 godina. Istina, budući da su zahtevi turizma, koji predstavlja značajnu privrednu granu ove zemlje, takvi da je u zadnje vreme potrošnja vode povećana, u poslednjih nekoliko godina su počela da se primenjuju i druga rešenja, poput otvaranja vodovoda i instalacija koji su napravljeni za desalinizaciju morske vode i sl.

Ipak, ovi specifični beli krovovi će svakako ostati nešto po čemu će Bermude ostati prepoznatljiva teritorija na Atlantiku.

Autor: redportal.rs

#beli krovovi

#bermude

#bermudski trougao