Predstavljen spot pesme Danice Crnogorčević

GRADIŠKA: U organizaciji Srpskog prosvetnog i kulturnog društva (SPKD) Prosveta sinoć je na letnjoj sceni Zavičajnog muzeja u Gradišci predstavljen video-spot za pesmu Rano moja Danice Crnogorčević, posvećenu najvećem stratištu Srba u Jasenovcu.

View this post on Instagram

A post shared by ДАНИЦА ЦРНОГОРЧЕВИЋ (@danica_crnogorcevic)

IZVOR: IG / @danica_crnogorcevic

Pesmu je otpevala Danica Crnogorčević, tekst je napisao njen suprug đakon Ivan Crnogorčević, dok je video-spot delo mladih ljudi iz Republike Srpske na čelu sa scenaristom i kamermanom Zoranom Pilipovićem i rediteljem Boškom Krljašem.

Ivan Crnogorčević je istakao da je zahvalan Bogu što je kroz pesmu Rano moja uspeo da izrazi svoj doživljaj stradanja srpskog naroda u Jasenovcu i na ovim prostorima. Prema navodima Srne, rekao je:

Pouka iz ovog stradanja je da beskompromisno moramo da čuvamo našu pravoslavnu veru, srpski jezik i našu narodnu svest. Mene kao pravoslavnog Srbina iz Crne Gore stradanje u Jasenovcu isto tako dotiče kao i stradanje Srba na Kosmetu i na drugim mestima. Nadam se da će ova pesma probuditi najdublje emocije kod ljudi, a time će se probuditi i svest o svetim žrtvama.

On je dodao da poruka pesme Rano moja ne proziva nikoga, nego se dotiče veličine i stradanja srpskog naroda na ovom prostoru.

Foto: Printscreen YouTube/Даница Црногорчевић

Danica Crnogorčević je izrazila nadu da će ova pesma zaživeti među ljudima i da će poslati poruku ljubavi, oproštaja, nade i vaskrsenja. 🙏🏻

Reditelj Boško Krljaš rekao je da je ideja za snimanje spota bila Pilipovićeva, te da je kroz rad na spotu osetio da je deo nečeg važnog.

On je dodao da je jedna od ključnih stvari za spot bio autentičan prostor odakle su odvođeni jasenovački logoraši.

Spot možete pogledati na linku ispod:

IZVOR: YT / Даница Црногорчевић

Autor: SRNA / redportal.rs

#Danica Crnogorčević

#Gradiška

#Ivan Crnogorčević

#Rano moja

#jasenovac

#pesma

#spot