Od "oprostivo ružne“ do "neoprostivo ružne“ 😣

Ružniji i ružniji je kontroverzno umetničko delo koje je rangiralo fotografije i video-zapise 5.000 različitih stvarnih žena od ružnijih do najružnijih, a sada je uklonjena galerija sa sedištem u Šangaju nakon negodovanja javnosti.

Ovo je delo muškog kineskog umetnika Song Taa, koje poseduje hiljade fotografija na osnovu kojih je rangirao žene po neprivlačnosti i ružnoći. Song je navodno kreirao kontroverznu izložbu 2013. godine i od tada je predstavio u nekoliko umetničkih galerija, ali je najnovija izložba u galeriji OCAT u Šangaju naišla na toliko kritika javnosti te je na kraju ugašena.

Song Ta je jednom rekao da on i njegovi pomoćnici rangirali žene prikazane u njegovom umetničkom delu od "oprostivo ružne“ do "neoprostivo ružne“ što je verovatno doprinelo ovakvom reakcijom ljudi.

Foto: Odditycentral/Odditycentral

- Nakon kritike, ponovo smo procenili sadržaj ovog umetničkog dela i umetnikovo objašnjenje, utvrdili smo da se u njemu ne poštuju žene, a način na koji je snimljen ima problema sa kršenjem autorskih prava. Kao muzej koji podržava različitost, shvatićemo ovo kao upozorenje, poboljšati svoje usluge i prema svima se odnositi sa empatijom - objavio je OCAT.

U intervjuu za časopis VICE za 2019. Song Ta je branio svoje kontroverzno umetničko delo rekavši da ima "pravo da govori istinu“. Takođe je priznao da je povredio ljude koje je označio kao ružne, ali je tvrdio da je bar bio iskren u vezi sa rangiranjem.

Foto: Odditycentral/Odditycentral

- Na kraju je bilo zastrašujuće... bili su normalni ljudi, ne nedostaje im ruka, uho ili oko, ali toliko ružni da je ljudima bilo neprijatno. Objektivizujem vas na iskren način, to je vrsta poštovanja. Neću vas nasumično rangirati na prvo mesto, to je nepoštovanje, to vas igra pametnim rečima - rekao je Song.

Autor: redportal.rs

#Ružniji i ružniji

#galerija

#izložba slika

#najružnije osobe

#umetničko delo