Moguć pad imuniteta

Grip može da bude veći problem nego COVID-19 u Ujedinjenom Kraljevstvu ove zime. Član kriznog štaba je upozorio da je zbog manje prisutnosti gripa verovatno opao imunitet u populaciji.

Prof Antoni Harnden iz odbora za vakcinaciju i imunizaciju je rekao da treba da se razmisli o vakcini protiv gripa uz vakcinu protiv koronavirusa na jesen.

- Naglašavam, grip potencijalno može da bude veći problem ove zime od koronavirusa - rekao je Harnden za BBC.

- Imali smo baš malo prisustvo virusa u poslednjih nekoliko godina, skoro ga uopšte nije bilo tokom zatvarnja, a znamo da virus cirkuliše u malim slučajevima a onda imunitet padne i tada se proširi. Tako da grip može da bude baš baš problem na zimu - dodao je.

- Moraćemo da živimo sa ovim virusom dugo, potrebna nam je odbrana koja će dugoročno biti upotrebljena - rekli su iz NHS-a u razgovoru o svim mogućim novim posledicama virusa i odbrani od istog.

Razgovarali su o mnogim pitanjima kao što su koliko traje imunitet od dve doze vakcina, da li je potrebno dodatno vakcinisanje, da li mogu da se mešaju vakcine, kako su uticale na nove sojeve i da li mogu da se kombinuju vakcine protiv gripa i koronavirusa.

Iz NHS-a su upozorili da se ispitivanja sprovode već i da odluka treba uskoro da se donese kako bi se sprečio novi talas na jesen.

Autor: redportal.rs

#Covid19

#grip

#koronavirus

#virus

#zima