Kosovska policija i dalje teroriše srpski narod

Eparhija raško-prizrenska saopštila je danas da je ozbiljno zabrinuta zbog sve cešćih slučajeva u kojima se vernicima, raseljenima na prostoru centralne Srbije, zabranjuje da posećuju svetinje i groblja, kao i da učestvuju u crkvenim proslavama na Kosovu i Metohiji.

Eparhija je na svom nalogu na Tviteru ocenila da "najnoviji u nizu incidenata", kada su vernici poreklom iz sela Mušutišta najpre pušteni da pređu administrativni prelaz Jarinje, a potom prinuđeni da napuste Kosovo i Metohiju, pokazuje povećani stepen kršenja elementarnih verskih prava, slobode veroispovesti i slobode kretanja na temelju etničke i verske pripadnosti.

Kako je dodala, u ovom slučaju reč je o direktnom kršenju Zakona o verskim slobodama koji svojim članom 7A daje garancije da neće postojati proizvoljna zabrana za ulazak na KIM posetiocima crkava i manastira SPC.

IZVOR: TW / @eparhijaKiM

- Od prošle nedelje, kada je jedna grupa vernika sprečena da udje na KiM, ova situacija se ponovila juče ujutro, kada su vernici poreklom iz sela Mušutišta, najpre pušteni da pređu administrativni prelaz Jarinje, da bi potom od strane kosovske policije bili prinudjeni da napuste KiM - navela je Eparhija na Tviteru.

Eparhija je naglasila da je ova grupa vernika trebalo da poseti nekoliko svetinja SPC na KiM i da danas, na Trojičin dan, učestvuje liturgiji, koja je bila zakazana na ruševinama manastira Sv. Trojice kod Mušutišta, opština Suva Reka, koji je porušen nakon završetka rata 1999. godine.

Autobus sa 50 vernika iz centralne Srbije koji su krenuli na Zadušnice i posete hramove srpske pravoslavne crkve na Kosovu i Metohiji, vraćen je u subotu ujutru iz Kosovske Mitrovice za Beograd, saopštio je ranije direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

Autor: blic.rs / redportal.rs

#Kosovo

#albanci

#litrugija

#srbima

#vraćen autobus

#zabranili