Sudbina čuvenog KOTOPAKSIJA - napokon utvrđena.

Bermudski trougao je područje koje je odavno postalo svetski poznato kao mesto na kom prosto iščezavaju brodovi i avioni, zajedno sa njihovim ljudskim posadama. Ipak, s vremena na vreme neka od ovih nestalih prevoznih sredstava ipak budu pronađena. Tako je ovih dana nepobitno utvrđeno da je olupina za koju se zna već duže vreme, sigurno američki brod Kotopaksi (SS Cotopaxi), koji se vodio kao nestali brod od 1926. godine.

Proučavanje olupine je još pre 15 godina započeo Majkl Bernet, biolog zaposlen u američkoj Nacionalnoj administraciji za okeane i atmosferu (National Oceanic and Atmospheric Administration). Kako sam kaže, od samog početka je bio ubeđen da je pronađena olupina brod koji je postao čuven kao jedan od prvih dobro dokumentovanih slučajeva nestanka u Bermudskom trouglu, ali su bilo kakve oznake koje bi ga identifikovale bile u potpunosti uništene tokom vremena, tako da je proces utvrđivanja postao izuzetno dug i naporan.

IZVOR: YT / News4JAX

Tokom godina, Bernet je skupljao sve moguće materijale koje je mogao da pronađe, kojima su na kraju dodatni podaci specifikacije samog broda (odnosi između njegovih delova, njihove dimenzije i sl), tako da je protekle nedelje uz pomoć direktora organizacije Lajthaus AMP (Lighthouse Archaeological Maritime Program) Čaka Mejda, konačno dostavljeno dovoljno podataka koji su zajedno prihvaćeni kao merodavni da se radi o olupini davno nestalog Koropaksija.

Bernet je u ovom poduhvatu pomno istraživao svu dostupnu dokumentaciju vezanu za sam brod i članove posade, uključujući i podatke i o članovima njihovih porodica, pa čak i podatke osiguranja i ishode sudskih sporova koje su porodice nestalih pokretale nakon nestanka broda. Kotopaksi je porinut u more krajem 1918, dobivši ime po poznatom vulkanu u Ekvadoru.

Potom je služio kao tegljač nekoliko godina, da bi krajem novembra 1925. isplovio iz Čarlstona u Južnoj Karolini (SAD) sa tovarom uglja ka Kubi. Nažalost, nikada nije stigao do svoje destinacije, a sa njim je nestalo i trideset dva člana posade.

Nije trebalo puno vremena da štampa tokom narednih godina i decenija napumpa priču o misterioznim nestancima, ali ni razni kulturni delatnici nisu pomogli da se situacija postavi na realne osnove, jer im je priča o području gde iščezavaju brodovi i avioni dobro služila za dobijanje popularnosti ili publiciteta. Jedan od najpoznatnijih takvih slučajeva je film Stivena Spildberga Bliski susreti treće vrste u kom su baš ovaj brod vanzemaljci oteli i ostavili u pustinji Gobi.

Tokom godina, slučaj je sve manje privlačio pažnju javnosti, do 2015. kada su neki tabloidi objavili senzacionalnu vest da je Kotopaksi bio napušten brod koji je samostalno plovio okeanom, ali da ga je kubanska obalska straža pronašla i preuzela, što je Majkla Berneta toliko naljutilo da je napravio snimak na Jutjubu u kojem je potanko objasio da je brod potopljen nedaleko od obala Floride i da je po svemu sudeći potonuo nekoliko dana nakon što je isplovio. Ipak, trebalo mu je još pet godina od tad da tu tvrdnju i zvanično dokaže.

Autor: redportal.rs

#bermudski trougao

#brod

#kotopaksi

#nestali

#nestali brod

#ss cotopaxi