Pred manastirom je bio i gradonačelnik Cetinja iz DPS-a

Grupa huligana sa Cetinja, je danas ponovo pokušala da izazove incident pred dverima Cetinjskog manastira. Zahvaljujući video-materijalu u svet su poslali ružnu sliku o sebi i nažalost o prestonici Cetinje u kojoj živi znatno veći broj građana koji se stidi ponašanja "zaštitnika grada".

Uprava Cetnjiskog manastira se zbog zlonamernih objava na društvenim mrežama i pojedinim internet portalima o navodnoj devastaciji u Cetinjskom manastiru i današnjeg neprimerenog ponašanja grupe građana Cetinja u Cetinjskom manastiru i pred njim, obratila javnosti sa pojašnjenjem.

IZVOR: YT / Berane online TV

- Kao što je upućenoj javnosti poznato, u Cetinjskom manastiru je 80-ih godina prošlog veka, u saradnji sa Muzejima Cetinje i tadašnjom republičkom i opštinskom upravom, obavljena rekonstrukcija manastira u okviru koje je od velikog dela njegovog unutrašnjeg prostora ustrojen crkveni muzej – Riznica Cetinjskog manastira, radi prezentacije bogatog crkvenog kulturno-istorijskog nasleđa svim posetiocima našeg grada. Kao što je svakome razumnome jasno, za potrebe primanja većeg broja posetioca Cetinjskog manastira i Riznice, bilo je potrebno uraditi odgovarajuće mokre čvorove, što je tada, dakle, pre 40 godina i urađeno. Taj prostor i dan-danas služi u iste svrhe. Poslednjih sedmica se vrši zamena pločica i unutrašnje vodovodne i kanalizacione infrastrukture tog prostora, koja je od višedecenijske upotrebe dotrajala i ne služi svojoj svrsi.

Nakon uređenja i popločavanja prostora oko Cetinjskog manastira pre petnaestak godina, koje je kompletno izvršeno u organizaciji državnih vlasti, došlo je do pogoršanja situacije, jer se desilo sleganje terena, što je u nastavku dovelo do oštećenja glavnih kanalizacionih vodova.

Uprava Cetinjskog manastira naglašava da su u svakom slučaju, činjenice sledeće: 2 mokra čvora u suterenu Cetinjskog manastira su napravljena pre više od 40 godina, a danas se vrši njihova popravka, jer su dotrajali. Svaka priča mimo ove služi samo za nastavak anticrkvene hajke i predstavlja nameran pokušaj dizanja bespotrebnih tenzija i vještačkog izazivanja incidenata.

Lokalni mediji na Cetinju su obavestili javnost da je pred Cetinjskim manastirom došlo do protesta građana jer se u njemu prave toaleti zbog gostiju koji dolaze u manastir.

Kako prenose Novosti.rs građani traže da se radovi obustave dok se nadležne institucije ne izjasne da li uopšte ti radovi mogu da se izvode i dok se ne objavi da li postoji dozvola. Navodno, dozvole za te radove nema i oni se izvode samoinicijativno.  Intervenisala je i Komunalna policija, a pred manastirom se našao i gradonačelnik Cetinja Aleksandar Kašćelan.

Autor: Novosti.rs

#manastir

#napad

#odbrana