Tamam Azam napravio je "Kip slobode" - digitalnu kreaciju koja prikazuje čuvenu njujoršku statuu, napravljenu od ruševina ratom razorenog Alepa

Sirijski umetnik Tamam Azam napravio je pravo malo digitalno remek-delo o značaju slobode za sirijski narod.

U ovom članku je ispravljen naslov, posle analize portala Raskrinkavanje.ba, u kojem je ocenjeno da naslov članka sugeriše da je reč o stvarnom kipu, a ne digitalnoj kreaciji.

Kako piše Raskrinkavanje, slika koja je u oktobru ove godine opet postala viralna delo je sirijskog umjetnika Tammama Azzama, i ne prikazuje stvarnu skulpturu napravljenu od ruševina u Alepa ili od “ostataka američkih bombi i granata”. Reč o je o slici napravljenoj uz pomoć digitalnih tehnika iz 2012. godine. Umetnik je koristio fotografiju srušene zgrade u Siriji.

Azam nije komentarisao kako njegovo umetničko delo treba da se tumači, ističući da je cilj upotrebe Kipa slobode trebalo da predstavlja slobodu, a ne komentar na američku politiku.

- To delo treba da prenese poruku optimizma uprkos razaranju u Siriji - otkriva umetnik.

Azam je često koristio dobro poznate simbole i dela u svom radu kao način da skrene pažnju na konflikte u Siriji. Njegovo najpopularnije delo, "Grafit slobode", prikazuje poznatu sliku Gustava Klimta "Poljubac", naslikanu na porušenoj zgradi u Siriji.

- Izabrao sam "Poljubac" kao ikonu ljubavi, način da se traga za ljubavnim pričama iza tog zida, koje su potpuno uništene zbog rata - rekao je umetnik.

IZVOR: FB / Tammam Azzam

Autor: Redportal.rs

#Sirija

#srušena kuća

#umetnost