Najveća najezda zabeležena u državi Viktorija

Strahovite slike iz Australije su ovih dana preplavile mrežu, što u foto što u video materijalu. Ono što žitelji australijske države Viktorija nazivaju paučijom apokalipsom ubrzo je postala tema s kojom se upoznao ceo svet.

Istina, najviše zbog upravo tih traumatičnih slika ogromnih površina koje su prekrivene paučinom i miliona paukova koji su se naselili u tim delovima, u pokušaju da pobegnu od poplava koje su pogodile ovu državu ranije ove godine.

Profesor Diter Hočuli sa Univerziteta u Sidneju kaže da se najverovatnije radi o vrsti stiphidija (Stiphidiidae), odnosno tkaninastomrežnih paukova (sheetweb spiders) koji nisu neuobičajena pojava u ovoj zemlji nakon poplava.

- Ovi pauci prave drugačije mreže od onih na koje smo navikli. Za razliku od onih zvezdastih koje prave drugi pauci, oni prave mreže koje su ravne i obično žive između dva sloja tako napravljenih mreža - rekao je on gostujući na kanalu 7News.

Profesor je dodao da je njihova najezda donekle i očekivana.

- Ovi pauci žive na površini zemlje, a budući da je poplava potopila veliki deo područja koje nastanjuju, prirodno je da se sklanjaju na više delove do kojih voda nije došla. Naravno, kada veći broj paukova koji su se spasili pobegne na rubna područja, onda ta mesta bivaju preplavljena njima - naglasio je Hočuli, ali i dodao da njihovo prisustvo ne bi trebalo da predstavlja preveliku opasnost za ljude.

Profesor možda i jeste u pravu, ali gledajući ove slike, teško da će neke od nas u to i ubediti. 😄

IZVOR: YT / The Story

IZVOR: YT / 10 News Facts

Autor: redportal.rs

#australija

#najezda paukova

#pauci

#poplave