Da li bi Zaječar danas bio grad roka da nije došlo do rata, i da li je moguće vratiti smisao Gitarijadi? 🎸🎶

Dečiji centar Zaječar u saradnji sa Centrom za primenjenu istoriju 17. i 18. juna organizuje prvi Festival javne istorije u Srbiji. Festival se realizuje uz podršku Fondacije za otvoreno društvo u Srbiji.

Kako piše timocka.rs, cilj ovog Festivala je upoznavanje javnosti sa važnim ali zanemarenim istorijskim temama i promovisanje novogpristupa istoriji koji se temelji na kulturi mira, ravnopravnosti, demokratiji i solidarnosti.

Festival se otvara u četvrtak 17. juna u 17.00 č u dvorištu Dečijeg centra.

Na početku će biti reči o zaboravljenoj heroini i antiratnoj aktivistkinji Nedi Božinović. Publika će potom razgovarati sa našim gostima Ljubicom Džakulom i Jašarom Murinom. Postavljajući pitanja dobiće odgovore kroz lične ispovesti i svedočenja naših gostiju, izbeglih i raseljenih lica iz Hrvatske i sa Kosova i Metohije. Od 19.00 č. na Trgu oslobođenja sledi "Art karavan" - "Inex cirkus teatra" iz Beograda, zatim će biti izvedena koreodrama "Čovek bez detinjstva" rađena po romanu "Poslednji svedoci" za koji je Svetlana Aleksijevič 2015. godine dobila Nobelovu nagradu, kao i po romanu "Semper idem" Đorđa Lebovica. U predstavi učestvuju članice/ovi "Dečijeg centra" i Udruženja "L. Down”.

Foto: timocka.rs/timocka.rs

Drugog dana Festivala, u petak 18. juna od 19.00 č. u dvorištu "Dečijeg centra", poznati srpski reper i muzičar Marčelo razgovaraće sa publikom o muzici u kontekstu vremena i društvenim promenama koje su na nju uticale početkom 90-ih godina. Sledi promocija srednjoškolskog benda Mobilizacija i premijera filma Kao da je bilo nekad, kao da je bilo tu. Film opisuje vreme pre i posle Gitarijade 1991, da li je ta godina bila kraj jedne epohe, da li bi Zaječar danas bio grad roka da nije došlo do rata, da li je moguće vratiti smisao Gitarijadi?

Ulaz na sve događaje je besplatan.

Autor: timocka.rs

#Festival

#Festival Javne istorije

#istorija

#zaječar