Prisustvuje veliki broj vernika

Liturgija povodom obeležavanja 950 godina od osnivanja manastira Prohor Pčinjski i 700 godina od upokojenja kralja Milutina, koji ga je u 14. veku obnovio, a koju služi patrijarh Porfirije, počela je danas oko 9 časova u tom manastiru, prenosi Telegraf.rs.

Veliki broj vernika prisustvuje liturgiji u manastiru, koji je prema predanju podigao u 11. veku, odnosno 1070. godine, vizantijski car Roman Diogen u znak zahvalnosti Svetom Prohoru Pčinjskom Mirotočivom, koji mu je prorekao da će postati car.

U okviru svečanog obeležavanja biće održana i svečana akdemija, kojoj će prisustvovati predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je i pokrovitelj proslave, a portparol Eparhije vranjske sveštenik Dalibor Jović ranije je kazao za Tanjug da bi svečanost trebalo da bude prilika i da predsedniku Srbije bude dodeljen orden Eparhije vranjske Prepodobni Prohor Pčinjski.

Manastir Sveti Prohor Pčinjski nalazi se na šumovitim obroncima planine Kozjak, na levoj obali reke Pčinje, a radi kao kulturno-prosvetni centar kraja u kojem se nalazi i u sklopu njega radi bogoslovska škola, prepisivačko-iluminatorska radionica, a organizovano se uči ikonopisački zanat.

U manastiru se nalaze i mošti Sv. Prohora, i to u maloj pokloničkoj kapeli, a iz njih već skoro ceo milenijum izvire čudotvorno miro.

Centralna proslava velikog jubileja koja je trebalo da bude obeležena 2020. godine, odlukom Organizacionog odbora SPC, kako navode u Eparhiji vranjskoj, odložena je za 2021. godinu zbog pandemije koronavirusa.

Autor: telegraf.rs

#Patrijarh Porfirije

#liturgija

#manastir Prohor Pčinjski

#patrijarh