Ističe uverenje da pritisci na Srbiju neće uspeti

Ambasador Ruske Federacije u Republici Srbiji Aleksandar Bocan Harčenko izrazio je svoje uverenje da pritisci na Srbiju da prizna Kosovo kao nezavisnu državu neće dati rezultate zbog doslednosti i dostojanstvenog stava predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Znajući stav Srbije u različitim fazama pregovora o statusu Kosova i najdosledniji stav predsednika Vučića, mislim da sada takav pritisak neće učiniti ono što bi oni koji ga koriste želeli od Srbije da dobiju.

Na pitanje da li veruje da Srbija može da izdrži pritiske da prizna nezavisnost Kosova, pri čemu se kao jedan od razloga za pritisak koristi saradnja sa Kinom i Rusiju, ruski ambasador je rekao da je "stav Srbije dosta jasan i dosledan i da je priznanje nemoguće".

Kada je u pitanju saradnja sa Rusijom, Bocan Harčenko je rekao da je Rusija uvek uz Srbiju i da Srbija uvek može da se osloni na Rusiju, uz dodatak da nikakvo rešenje kosovskog pitanja ne može da bude ostvareno bez saglasnosti i odobrenja Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Autor: Blic.rs

#Kosovo

#Kosovo i Metohija

#Srbija

#rusija