Poznata manifestacija konačno održana na zadovoljstvo svih

Dobro poznata sportska manifestacija u kojoj vole da učestvuju mnogi Beograđani, dok oni drugi vole da ih bodre, održana je danas posle 2 godine, budući da je prošlog proleća morala da bude otkazana usled pandemije koronavirusa.

Maraton je počeo jutros u osam sati startom ispred crkve Svetog Marka. Znak za start trke zajedno su dali predsednica počasnog odbora ministarka Darija Kisić Tepavčević, gradonacelnik Zoran Radojičić i clan Kriznog staba epidemilog Predrag Kon, u društvu direktora maratona Dejana Nikolića.

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Na trci ucestvuje oko 5.000 takmicara, 1.000 u maratonskoj i 4.000 u polumaratonskoj trci. 

Po rečima organizatora, start je protekao u najboljem redu, ali ove godine je bilo znatno manje učesnika nego prethodnih.

- Start je protekao u najboljem redu. Bili smo pod velikim iskušenjem. Članovi kriznog štaba su bili na startu, koji se odvijao u etapama. Ove godine je bilo oko 5.000 učesnika, znatno manje nego ranijih godina. Najvažnije nam je da sve protekne u najboljem redu, da svi budu pre svega bezbedni, rezultat nam sada nije toliko bitan, iako smo se potrudili da takmičarima omogućimo najbolje - rekao je direktor maratona Dejan Nikolić.

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Po njegovim rečima, oovogodišnji maraton će se razlikovati od prethodnih pre svega u broju učesnika, ali takođe neće biti održani neki prateći programi kao što je bio slučaj ranije, pre svega iz bezbednosnih razloga.

- Odrekli smo se dečijeg maratona, javnog treninga atletike. Neće biti ni Trke zadovoljstva kao ni masovnog zajedničkog starta, već će maratonci i polumaratonci trke započinjati u `talasima`. Takođe, smanjili smo brojnost učesnika. Sa oko 10 hiljada onih koji su želeli da učestvuju, od čega je njih tri i po hiljade trebalo da bude iz čak 70 zemalja sveta, sveli smo se na oko pet hiljada domaćih učesnika, četiri hiljade polumaratonaca i hiljadu maratonaca - dodao je on.

Pobednik polumaratona je Milan Mitrović, koji je kroz cilj prošao sa vremenom 1.09.37, dok je u ženskoj konkurenciji ubedljivo pobedila legendarna Olivera Jeftić.

Kako javlja Alo.rs, među trkačima i ove godine ima dosta poznatih lica, a zanimljivo je da je i ministar Siniša Mali jedan od njih. Naime, ministar je polumaraton pretrčao vremenom 1:50:06, čime je zauzeo 372. mesto u ukupnom plasmanu..

Pobednik maratona je Silviujs Stojka iz Rumunije sa vremenom od 2.35, dok je drugo mesto zauzeo srpski takmičar Marko Ranković za vremenom 2.37. Treće mesto je zauzeo Nikolaus Janis iz Grčke.

U ženskoj konkurenciji pobednica maratona je Nevena Jovanović, drugoplasirana je Danijela Cvetković, dok je treće mesto zauzela Jovana Čanak.

"Ravnopravno do cilja - uključiti što više građana sa invaliditetom"

Poverenik za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković rekla je da je cilj ovog maratona i da se uključi što veći broj građana sa invaliditetom.

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

- Cilj nam je da što više građana sa invaliditetom učestvuje u sportskim aktivnostima, jer je sport od nemerljivog znacaja za ocuvanje njihovog zdravlja i kapaciteta - rekla je danas Poverenik za zastitu ravnopravnosti Brankica Jankovic.

Ova institucija je zajedno sa Sportskim savezom osoba sa invaliditetom, u sklopu 34. Beogradskog maratona, organizovala akciju pod nazivom Ravnopravno do cilja.

Autor: Alo.rs / Tanjug

#34. maraton

#Beogradski maraton

#Dejan Nikolić