Evropska komisija navela da će sredstva biti usmerena ka proizvodnji obnovljivih izvora energije

Evropska unija (EU) i američki milijarder Bil Gejts planiraju da kroz zajednički investicioni fond prikupe do milijardu dolara za uvođenje niskougljeničnih tehnologija potrebnih Uniji u ostvarenju svojih ciljeva u vezi sa klimatskim promenama.

- Ova sredsta će biti usmerena na proizvodnju vodonika iz obnovljivih izvora energije, održiva vazduhoplovna goriva, tehnologije za uklanjanje CO2 iz atmosfere i dugotrajno skladištenje energije - saopštila je danas Evropska komisija, prenosi Rojters.

Foto: europeanwesternbalkans.rs/nepoznato

Gejts je u izjavi poručio da je dekarbonizacija globalne ekonomije najveća prilika za inovacije koju je svet ikada video i da očekuje da će Evropa igrati ključnu ulogu u tom procesu, zahvaljujući svojim klimatskim ambicijama i liderstvu u nauci i tehnologiji.

EU se obavezala da ima ukupno nultu emisiju štetnih gasova do 2050. godine, a ova ulaganja će se fokusirati i na izgradnju velikih komercijalnih projekata kako bi se smanjili troškovi uvođenja novih tehnologija.

Oni će sadržati grantove i druge finansijske instrumente, pri čemu će doprinos EU dolaziti iz postojećih fondova, uključujući budžet Unije i EU fond za inovacije, a Gejtsova kompanija Brejktru enerdži venčers (Breakthrough Energy Ventures) bi to podržala istim iznosom, kako bi se preko fonda Brejktru enerdži Jurop (Breakthrough Energy Europe - BEE) od 2022. do 2026. godine zajednički obezbedilo do 820 miliona evra, odnosno milijardu dolara.

Autor: Tanjug

#EU

#Evropska unija

#Klimatske promene

#Vodonik

#bil gejts

#obnovljivi izvori