Joanikije u besedi rekao da je teško biti Amfilohijev naslednik

Izabrani mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije dočekan je sinoć vatrometom u manastiru Đurđevi Stupovi kod Berana. Nakon molebana u manastiru Đurđevi Stupovi poručio je da je Sveti arhijerejski Sabor SPC na poslednjem zasedanju raspršio mnoge glasine onih koji su očekivali, a neki zlonamerno i priželjkivali sukob unutar crkve i potvrdio da nije bilo nikakvog razjedinjavanja, već naprotiv.

Mitropolit je u besedi poručio da su arhijereji na poslednjem zasedanju utvrdili i objavili jedinstvo Srpske pravoslavne crkve, a time i doprineli opštem jedinstvu Crkve Božje, jedne Svete Saborne, jer, kako je naveo, uvek osećamo da pripadamo njoj, vaseljenskoj Crkvi.

IZVOR: TW / @beraneonline

- Kada čuvamo jedinstvo naše pomesne Crkve, mi čuvamo jedinstvo, doprinosimo jedinstvu celog pravoslavlja. Vidimo da su neprijatelji Crkve na pojedinim mestima već napravili neke razdore, uvek je toga u istoriji bilo. Nas je Bog od toga sačuvao - naveo je mitropolit crnogorsko-primorski.

Poručio je da je velika radost, koja se javila preko ličnosti novoizabranog patrijarha Porfirija, da se, ne samo sklonila, kako je naveo, svaka magla i svaka sumnja, nego što osećamo da se utvrdilo i ojačalo jedinstvo Crkve i to nam treba.

- To treba celom našem narodu, te sposobnosti da prevaziđemo svoje razne, pojedinačne stavove da bismo došli do najboljeg rešenja i daće Bog - istakao je.

Rekao je da je teško biti naslednik mitropolita Amfilohija. Ali, dodao je, Sveti arhijerejski Sabor je u tome bio potpuno jednodušan i on se, kaže, oslanjajući na tu volju i blagoslov patrijarha i primio te uzvišene, ali nadasve odgovorne i teške dužnosti.

Ocenio je i da je u momentu, kada nije baš ni bilo lako rešavati izbor mitropolita crnogorsko-primorskog, izabran i episkop budimljansko-nikšićki, da ne bi nijednog momenta, bilo koja katedra od Svetosavskih episkopija u Crnoj Gori bila bez svog arhijereja.

- Drago mi je što je naš narod, kroz sve teškoće i krize, doživeo i osetio da je Crkva temelj, oslonac i majka svom narodu - rekao je mitropolit, uz zahvalnost svima na odanosti Crkvi, koja je, kako je rekao, pokazana u svim teškoćama koje smo proživljavali zajedno, posebno braneći svetinje, a time braneći čast, obraz, istoriju, pamćenje i zajedništvo.

- Treba nam još malo strpljenja, daće Bog, da se i neke stvari, koje su na redu, reše, da se pomolimo Bogu, da negujemo slogu, jedinstvo, ljubav - kazao je izabrani mitropolit Joanikije u 1. besedi sa pozicije mitropolita, objavljenoj na eparhijskom portalu.

Najavljeno je da će Joanikije večeras služiti u Hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, gde će mu takođe biti priređen svečani doček.

Autor: Tanjug / redportal.rs

#stupovi joanikija

#stupovi joanikiju

#vatromet mitropolit

#vatromet mitropolitu

#vatrometom mitropolita

#đurđevi stupovi joanikije