Sve to podseća na komediju Dušana Kovačevića

Predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) Vladimir Kostić izjavio je danas za N1 da je pismo kosovskih lidera Unesku da tri manastira i jednu crkvu skinu sa liste ugroženih spomenika kulture na Kosovu provokacija.

- Ne mogu to drugačije da doživim osim kao provokaciju. To me podseća na jednog lika iz komedije našeg akademika Dušana Kovačevića, u kojoj se traži da ode i da se izvini čoveku koji ga je tukao zbog toga što ga je tukao - rekao je.

Foto: Tanjug/STF

Argument kosovske Vlade je da nije bilo pokušaja nasilja, navodi N1.

- Treba da nam se objasni da je tamo sve ‘med i mleko’. Nisam siguran koliko o tim stvarima može da se razgovara na taj način. U ovom trenutku se to shvata kao provokacija. Ja te ljude ne poznajem, ali delanja, govori, prisvajanja, da naši biseri predstavljaju njihove bisere iako su to biseri čovečanstva. To je problem koji se ne može politički rešavati - kaže Kostić.

Medalja SANU za akademike, ali i za stvaraoce van SANU

Akademik Vladimir Kostić, predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti, govorio je i o novoustanovljenoj Medalji SANU, koja nije namenjena samo članovima SANU, već i stvaraocima van Akademije.

- Prve godine biće dodeljene dve medalje, jedna za društvene i humanističke, a druga za prirodne nauke, dok će nakon toga biti dodeljena jedna medalja za umetnost. Rok za prijavu je 30. jun, a odluka o dobitnicima će biti doneta 1. novembra - kazao je Kostić na konferenciji za novinare.

Prvi krug izbornog ciklusa u SANU završava se 3. juna

Vladimir Kostić predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti rekao je danas da je prvi krug izbornog ciklusa u SANU završava 3. juna i da će tada biti definisana lista kandidata o čijem prijemu u Akademiju će se glasati na Izbornoj skupštini koja je zakazana za 4. novembar.

Na konferenciji za medije u SANU, Kostić je naglasio da izborni ciklus u Akademiji straje skoro godinu dana i da to, kako je podvukao, ni za koga nije prijatno.

Autor: Tanjug

#UNESCO

#Vladimir Kostić

#kosovska vlada

#kosovski lideri

#sanu