To će biti drugi najveći neboder na svetu

Škotska arhitektonska firma Kettle Collective objavila je planove za drugi po visini neboder na svijetu, koji će biti sagrađen u Sankt Peterburgu u Rusiji.

Lakta centar II biće visok 703 metra, dok je najviša zgrada na svetu, Burj Khalifa u Dubaiju, visoka 828 metra. Poređenja radi, sadašnja druga po visini zgrada u svijetu je Šangajski toranj, visoka je 632 metra.

IZVOR: YT / Pravda Report

Lakta centar II graditće se na periferiji Sankt Peterburga, pored originalnog Lakta centra, koji je najviša zgrada u Evropi sa 462 metra visine i u kojem je sedište kompanije Gazprom.

- Novi Lakta centar bit će primer održivog dizajna za svetsku visokogradnju - rekao je Toni Ketl, voditelj projekta, prenosi CNN.

Imaće najbolji u klasi niskoenergetski dizajn i kombinaciju namena koje će stvoriti vertikalni prostor atrijuma sa živahnim centrom kao srcem ovog novog poslovnog okruga

Lakta centar II sadržavat će uredske prostore, smeštaj i prostore za opuštanje, na više od 150 spratova.

- Dizajn je i estetski i funkcionalan jer će smanjiti značajne sile vetra koje će uticati na strukturu, zauzvrat smanjujući veličinu strukturnih elemenata potrebnih u zgradi - dodao je Ketl.

Autor: redportal.rs

#Lakta centar II

#Sankt Peterburg

#neboder

#rusija