Otvara se nova linija međunarodnih tenzija

Državno tužilaštvo samoproglašene Luganske Narodne Republike (LNR), podiglo je optužnicu protiv Romana Protaseviča, osnivača Telegram kalana Neksta, koji je uhapšen u Minsku, prenosi Sputnjik.

Ina Semjonova, zvanična predstavnica tužilaštva Luganske Narodne Republike, navela je da je optužnica podignuta zbog učešća Protaseviča u borbama u Donbasu na strani Kijeva.

Saznanja beloruskog KGB-a navode da je Roman Protasevič učestvovao u borbama na istoku Ukrajina i to u okviru jedinice Azov, koju LNR smatra terorističkom. Inače ova jedinica poznata je i po čestom nošenju nacističkih obeležja, dok im grb podseća na onaj koji su nosile SS jedinice.

Inače, međunarodne tenzije su krenule od momenta u kom je avion kompanije Rajan er prinudno sleteo u Minsk zbog saopštenja da je podmetnuta bomba. Kada je avion sleteo, došlo je do provere dokumenata gde je policija otkrila da je jedan od prisutnih u avionu i osnivač kanala Neksta koji se u Belorusiji smatra ekstremističkim.

U Belorusiji Protasevič se nalazi na spisku lica umešanih u terorizam, a protiv njega je pokrenut postupak po nekoliko osnova, zbog čega mu preti kazna zatvora i do 15 godina.

Autor: Sputnik / redportal.rs

#Donbas

#Protasevič

#Ukrajina

#hapšenje