O vrednosti bona se za sada ne može govoriti, ali će ona biti manja nego što je bila prošlogodišnja

Kako bi pomogla pandemijom ugroženim sektorima privrede, Slovenija će i ove godine izdati besplatne bonove koji bi se ove godine, za razliku od prošle, osim za smeštaj u turističkim objektima mogli koristiti i za kulturne i druge sadržaje.

Kako je danas na konferenciji za novinare kazao Simon Zajc, državni sekretar u ministarstvu privrede, u pripremi je interventni zakon koji predviđa izdavanje vrednosnih bonova koji bi se trošili u turizmu i ugostiteljstvu, ali se razmišlja da bi mogli da se koristiti i za kulturne, sportske i rekreativne aktivnosti i sadržaje.

Prema njegovim rečima, još se radi o varijantama u predlogu vlade koje treba doraditi, jer će primena biti drugačija od lane izdatih turističkih bonova, ali i novi bonovi, kao i oni izdati prošle godine, mogli bi da se koriste do kraja godine.

U razgovoru s novinarima prilikom konferencije zaposlenih u turizmu za pripremu ovogodišnje letnje sezone, Zajc je kazao da se o vrednosti bona za sada ne može govoriti, ali da će ona biti manja nego što je bila prošlogodišnja, kada je Slovenija subvencionisala turistički sektor i stimulisala domaća noćenja jer stranih gostiju zbog zdravstvene krize COVID-19 i restrikcija skoro ni nije bilo.

Foto: Wikipedia.org

Vlada je prošle godine interventnim zakonom pred leto izdala građanima besplatne turističke bonove koje su mogli koristiti u domaćim kapacitetima, ali samo za smeštaj s doručkom, pri čemu su punoletni ghrađani dobili bon vrednosti 200, a maloletni u visini 50 evra.

Zbog restrikcija i zatvorenih hotela većim delom epidemije COVID-19, veliki deo lanjskih bonova koje je trebalo potrošiti do kraja prošle godine ostao je neiskorišćen, pa je vlada njihovu upotrebu dozvolila i tokom čitave ove godine.

Autor: Tanjug

#Put

#Slovenija

#turistički bonovi