Sve obaveštajne agenicije alarmirane

Predsednik SAD Džozef Bajden zatražio je od američkih obaveštajnih službi da "udvostruče" naopore da objasne poreklo pandemije koronavirusa, i rekao da očekuje izveštaj za 90 dana.

On je u saopštenju rekao da postoji dovoljno dokaza da se zaključi „da li se virus pojavio preko ljudskog kontakta sa inficiranom životinjom ili posle nesrećnog slučaja u laboratoriji“.

Većina stručnjaka dugo je odbacivala teoriju nesrećnog slučaja u laboratoriji u Vuhanu u Kini, ali je ta mogućnosto ponovo postala aktuelna poslednjih nedelja u američkim raspravama.

Bajden je rekao da većina u američkoj obaveštajnoj zajednici ne veruje da ima dovoljno informacija da se proceni koja od te dve varijante je verovatnija.

On je dao instrukcije nacionalnim laboratorijama da pomognu u istrazi i pozvao Kinu da sarađuje sa međunarodnim istragama o poreklu pandemije.

- SAD će takođe nastaviti da radi sa svojim partnerima sličnog mišljenja širom sveta da izvrši pritisak na Kinu da ona učestvuje u punoj, transparentnoj međunarodnoj istrazi zasnovanoj na dokazima i da obezbedi pristup relevantnim podacima i dokazima -rekao je Bajden.

Američki predsednik je ostavio mogućnost da čvrst zaključak možda nikad neće biti donet obzirom na odbijanje kineske vlade da u potpunosti sarađuje sa medjunarodnim istraživanjima.

- To što nismo mogli da pošaljemo naše inspektore na teren u prvim mesecima će uvek otežavati svaku istragu o poreklu COVID-19 - dodao je Bajden.

Autor: beta.rs / redportal.rs

#Poreklo korone

#bajden

#traži istragu