Sve više država zateže odnose prema Minsku

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski naložio je danas svojoj vladi da pripremi zvaničnu odluku o obustavi direktnih letova između Ukrajine i Belorusije, navodi se u saopštenju iz predsednikovog kabineta.

Evropski lideri zapretili su da će ograničiti međunarodni vazdušni saobraćaj nad Belorusijom i možda ograničiti kopneni prevoz, nakon što je putnički avion kompanije Rajaner bio prisiljen da sleti na aerodrom u Minsku u incidentu koji su zapadne zemlje proglasile "državnim piratstvom", navodi Rojters.

Avion Rajanera prinuđen je da sleti dok je leteo u beloruskom vazdušnom prostoru. U avionu se nalazio Roman Protaševič, opozicioni aktivista koji je iz inostranstva organizovao pokret protiv predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka na društvenim mrežama.

On je odmah nakon sletanja aviona uhapšen, a za subverzivno delovanje po beloruskom zakonu mu preti kazna od 15 godina zatvora do čak smrtne kazne.

Zemlje EU osudile su, prema njihovom stavu, nedopustive metode beloruske države, tražeći momentalno puštanje Protaševiča i garancije da se ovakav incident sa međunarodnim letovima neće ponoviti.

Međutim, iz Minska stiže odgovor da je prinudno prizemljenje aviona bilo izvedeno kako bi se izbegao planirani teroristički napad, dok je Protaševič samo slučajno bio u tom avionu.

Autor: Tanjug / redportal.rs

#ukrajina belorusija

#ukrajina belorusiji

#ukrajine belorusije

#zelenski lukašenko

#zelenski lukašenku

#zelenski odlučio