Takva odluka bi poljulala nacionalni energetski sistem, kažu nadležni

Zvaničnici Poljske su se usprotivili danas odluci najvišeg suda Evropske unije kojom se nalaže hitno zatvaranje velikog rudnika uglja, jer će to, kažu, poljuljati nacionalni energetski sistem i dovesti do otpuštanja hiljada zaposlenih.

Ministar za razvoj Jaroslav Govin izjavio je da Poljska neće zatvoriti rudnik lignita u Turovu, na granici sa Nemačkom i Češkom, i da umesto toga preduzima vrlo intenzivne diplomatske i pravne napore kako bi obezbedila nesmetan rad rudnika i priključenje na mrežu elektrane koja proizvodi oko 7,0 posto energije u zemlji, prenosi agencija AP.

Sud pravde EU naložio je Poljskoj u petak da odmah zaustavi rad rudnika, uvažavajući žalbe iz Praga da crpi podzemne vode sa češke teritorije. Izrečena mera je privremena do donošenja konačne presude suda.

Ministar Govin je odluku suda ocenio skandalozno neprimerenom situaciji, dodajući da bi ona dovela do gubitka više desetina hiljada radnih mesta i vrlo ozbiljnih poremećaja u poljskom energetskom sistemu i isključenja struje milionima domaćinstava.

Premijer Mateuš Moravjecki je održao hitan sastanak sa rukovodstvom državne energetske kompanije PGE, koja upravlja rudnikom i elektranom, kao i sa regionalnim vlastima u Vroclavu, na jugozapadu zemlje.

Zamenik šefa kompanije PGE, Pavel Sliva, rekao je na hitnom sastanku parlamentarne komisije da bi zatvaranje rudnika podrazumevalo i zatvaranje elektrane koju snabdeva. On je procenio troškove zatvaranja na oko 13,5 milijardi zlota (3,6 milijardi dolara) zbog otpuštanja hiljada zaposlenih i gubitka sredstava uloženih u filtere i modernizaciju opreme za zaštitu životne sredine.

Ugalj čini 65 posto poljskih izvora energije, pri čemu je udeo lignita oko 17 procenata, dok oko 25 odsto energije potiče iz obnovljivih izvora. Veliko oslanjanje Poljske na ugalj jedan je od izvora tenzija u 27-članom bloku koji želi da ispuni ambiciozne ciljeve vezane za smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte.

Autor: Tanjug

#EU

#lignit

#poljska

#zatvaranje rudnika