Njegova riža čiji je prinos bio 15 tona po hektaru pomogla da se nahrani zemlja

Ugledni kineski naučnik Juan Longping, poznat po razvoju prvih sorti hibridne riže, umro je u subotu u 90. godini, izvestili su državni mediji.

Kineski "otac hibridne riže" umro je u bolnici u Čangši, u provinciji Hunan. Agronom, rođen u Pekingu u septembru 1930, smatra se kineskim junakom.

Njegovi prvi hibridni usevi riže, razvijeni početkom sedamdesetih godina prošlog veka, bili su potrebni da se nahrani petina stanovništva na samo 9% kineske obradive površine. Kasnije je razvio još produktivnije sorte, koje su više puta rušile rekorde - od 10 tona prinosa po hektaru 2000. do više od 15 tona u 2014. godini.

Hibridni pirinač otad se uzgaja širom sveta i pruža veću prehrambenu sigurnost brojnim zemljama. Juan se posvetio razvoju hibridne riže nakon velike gladi 60-ih godina, a izjava "da predsednik Mao baš nije proučavao agrikulturu" dovela ga je u probleme s partijom koje je uspešno prebrodio.

Dobitnik je najprestižnijeg kineskog ordena, za doprinos prehrambenoj sigurnosti zemlje, naučnom razvoju poljoprivrede i povećanoj globalnoj proizvodnji hrane. Bio je izabran i za prvog nosača baklje na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008. godine.

Autor: redportal.rs

#Juan Longping

#kina

#naučink

#pirinač