Mnoge države IMPROVIZUJU metode egzekucija 💀

Daleke 1982. godine, Teksas je postao savezna država u kojoj je uveden metod egzekucije osuđenika na smrt uz pomoć smrtonosne injekcije. Verujući da je ovaj način i jeftiniji i humaniji od prethodnih metoda (električna stolica i gasna komora), do kraja prethodnog stoleća postao je široko usvojen način za egzekuciju svih zatvorenika u državama gde postoji smrtna kazna.

Koliko je zapravo humano došlo je pod lupu nekoliko godina kasnije, nakon više primera egzekucija koje su katastrofalno pošle po zlu. U velikom broju slučajeva, egzekucije su izvodile nestručne osobe. Postavilja se i pitanje koliko je zapravo bezbolan koktel lekova koji se koristi i da li se daje kako treba uopšte?

Osuđenici su morali da trpe sate i sate ubadanja iglom gde asistenti sinu bili sposobni da pronađu venu, a u velikom broju slučajeva nakon pogrešnog davanja injekcije odredilo bi se da jednostavno ne radi. I što je najgore, često su osuđenicima davane nedovoljne doze anestetika...

Farmaceutske kompanije sve manje i manje žele da prodaju lekove potrebne za kreiranje smrtonosnog koktela, kako iz moralnih razloga (Fajzer), kako i iz strah da se bude na meti velikim i jakim grupama koji se bore za ukidanje smrtne kazne. Zbog takve situacije, mnoge države odbijaju da izvrše smrtnu kaznu bez potrebnih anestetika. Dok, sa druge strane savezna država Južna Karolina tera zatvorenike osuđene na smrt da biraju između električne stolice ili egzekucije injekcijom u kojoj se nalaze nepoznati lekovi nepoznatog porekla. Kasnije je presija preinačena u izbor ili električna stolica ili streljački vod.

Smrt električnom stolicom, iako je bila dizajnirana kao "humana" alternativa, je proglašena anahronom, brutalnom i okrutnom spravom. Tamo gde se koristi, osuđenici se stavljaju na drvenu stolicu, potom im se elektrode kače na noge i na glavu, pre no što se kroz njihovo telo propusti struja koja im zaustavi rad srca. Metoda je bolna, i postoji pregršt katastrofalno izvedenih egzekucija, sve od čoveka koji se peče na živo, smrti koja je nastupila tek nakon što je više desetina puta propuštena struja kroz telo itd.

Sobzirom da niko nema dovoljno lekova sa kojim bi opremio zatvore u SAD da bi oni mogli da presude preko 2,500 ljudi koji čekaju smrtnu kaznu. Savezne države su ostavljene same sebi da se snađu. Jedna od predloženih metoda je, vezivanje maske na lice osuđenika kako bi se na silu naterali da udišu azot.

Kako vreme odmiče sve više je "inovativnih" opcija kako da se izvrše sve smrtne kazne. Jedno je sigurno, zatvorenici u većini američkih saveznih država imaće opciju da biraju između zastarelih i "neobičnih" metoda smrti gde je bezbolnost i brz kraj poslednje što će dobiti.

Autor: redportal.rs

#SAD

#egzekucija

#električna stolica

#gasna komora

#smrtna kazna

#smrtonosna injekcija