Malo mesto u centru skandinavskog folklora 🤓

Nova istraživanja vikinških grobova u Hjarnu (Danska) su delimično kompletirana. Posebno je bio fokus na Kalvestene groblje, mesto koje jedno od najpoznatijih u skandinavskom folkloru.

Arheolozi sa Univerziteta Flinders radili su detaljna istraživanja da bi potvrdili poznatu ilustraciju iz 17. veka na kojoj je prikazano na desetine grobova.

Lokalitet je sačinjen od spomenika koji, prema legendi, čuvaju sećanje na kralja po imenu Hiarni koji je krunisan nakon što je sastavio očaravajuću pesmu na grobu starog kralja koji je poražen u boju na ovom ostrvu.

Istraživanje, objavljeno juče u časopisu The Journal of Island and Coastal Archaeology, pokazuje da je oblik i dizajn Kalvestene groblja po mnogočemu drugačiji od ostalih grobova ovog perioda u Danskoj. Većina grobova ima u okviru sebe krug, oval ili trougao od kamenja pored formacija kamena koji oslikavaju korito broda. Umesto navedenog ostaci su drugačiji i slični grobovima u južnoj Švedskom, što odmah ukazuje na postojanje veze ova dva regiona.

Prema prethodno pomenutom crtežu iz 1650. godine, na lokalitetu bi trebalo da ima preko 20 grobova simbolično urađenih kao brodovi. Iako podaci sakupljeni ukazuju da nikada nije bilo toliko grobova ove vrste, ipak otkrivena su dva nova.

Kako navodi glavni autor studije doktor Erin Seabo sa Univerziteta Finders:

Identifikovali smo dva nova uzvišenja koja mogu biti ostaci grobova u obliku broda, što se poklapa sa predstavom na crtežu. Jedan je tipična tzv. brodska sahrana, dok drugi nije još uvek kompletno jasan i tek možemo znati kada započnemo detaljna iskopavanja.
Zaista je čudno da je tako malo groblje toliko poznato i da je za njega znano još u srednjem veku Skandinavije. Ostrvo je verovatno bilo poznato jer je bilo tačno na putu ka velikim trgovačkim centrima. A sudeći prema nalazima zakopanih artefakata 2017. godine, isto iz ovog perioda, na ostrvo su često dolazili i stranci trgovci.

Grobovi u obliku broda se danas tumače kao religijski simbol vikinga, veza sa vikinškom mitologijom i bogom Njordom (bogom vetrova, moreplovaca, obala i zaliva, ribolova i uopšteno bogatstva). Njegov simbol je brod, tačnije Skidbladnir, uz pomoću kojeg on kontroliše vetrove i vreme. Iz tog razloga su vikinzi prinosili darove njemu svaki put kad bi se otisli na plovidbu.

Istraživači su koristili sve od srednjovekovnih zapisa, slika terena iz vazduha i podatke dobijene preko LIDAR (laserski radar) da bi sakupili sve što je potrebno radi detaljne analčize lokaliteta.

Istraživanja se i dalje nastavljaju.

Autor: redportal.rs

#Arheologija

#Brodovi

#Danska

#Draakar

#Drakar

#Grobovi

#Hjarni

#KRaljevski

#Vikinzi

#kralj

#švedska