Prva preliminarna studija nam stiže iz SAD 🤓

Legalizacija opijata i različitih narkotika je u poslednjih nekoliko godina u žiži javnog interesovanja, paralelno sa sve veći brojem država je koje su dekriminalizovale i legalizovale određene supstance nakon decenija prohibicije. Brzina promena je izazvala velike podele i razlike u mišljenjima u okviru društva. Jedna strani hvali poteze država i njihovu progresivnost u širenju ličnih sloboda individue, dok su sa druge strane mnogi zabrinuti za potencijalne destruktivne posledice koje može ovakva politika imati po društvo.

Sada, nekoliko godina kasnije, kvalitetni i validni podaci su počeli da pristižu naučnicima i njihovom analizom možemo da imamo drastično bolje razumevanje posledica legalizovanja narkotika.

Nova studija, objavljena u žurnalu Addiction, na primer otkriva kako je lelagizacija marihuane drastično promenila prirodu velikog broja crnih tržišta narkotika. Petnest država, zajedno sa Distriktom Kolumbija, su legalizovale korišćenje marihuane što je za posledicu imalo drastičan pad prisustva jakih sintetičkih droga koje cirkulišu ilegalno na ulicama.

Kako objašnjava glavni autor studije doktor Anđelika Majnhofer:

Naša preliminarna istraživanja su otkrila da je tržište za ilegalnu prodaju teških narkotika vezano za legalno tržište kanabisa. Kako više država počne da legalizuje upotrebu kanabisa, imaćemo sve veći priliv podataka. Stoga potrebna su stalna istraživanja da bi utvrdili da li zakoni o legalizovanju kanabisa menjeju ilegalno tržište i kakav je uticaj na duge staze.

Da bi izveli svoju studiju, naučnici su sakupljali podatke koje su dobili od američke DEA. Sve od cene, koncentracije ilegalnog kanabisa, heroina, kokaina, amfetamina i drugih opioida u saveznim državama SAD koje su legalizovale marihuanu. Takođe analizirana je i promena u ceni marihuane nakon legalizacije.

Prema rezultatima, cena marihuane je pala za 9,2% u državama koje su legalizovale marihuanu, a za kanabis niskog kvaliteta kupljen na ulici cena je pala za skoro 20%. Pad cena je najverovatnije posledica činjenice da sada kanabis možete uzgajati sami i stoga nije potrebno posedovati mrežu proizvođača i dobavljača. Takođe pad u ceni marihuane najverovatnije će uticati na to da ilegalni prodavci u potpunosti napuste tržište, što će za posledicu imati ukupan pad količine droge na crnom tržištu.

Kao posledica ovakve situacije zaplena ilegalnih narkotika je pala za čak 50%. Sa druge strane snaga uličnog heroina je skočila za čak 54% dok su cene skočile za 64%.

Što se tiče kokaina i metamfetamina nije bilo nikakvih promena.

Glavnu stvar koju su izvukli iz analize dosadašnjih podataka je da su legalno i ilegalno tržište povezani, i da svaka studija posledica legalizovanja narkotika treba da se posmatra kroz ovu prizmu odnosa.

Videćemo kakvi će dalje biti rezultati.

Autor: redportal.rs

#Društvo

#Legalizovanje droge

#Legalno

#Marihuana

#Narkotici

#amfetamin

#heroin

#ilegalno

#kokain

#opijati