Kriptovaluta oscilirala između dobitaka i gubitaka, ali pokazuje znake oporavka

Bitkoin je na današnjem trgovanju oscilirao između dobitaka i gubitaka, pri čemu se najveća kriptovaluta na svetu muči s oporavkom od masovne rasprodaje tokom prethodne sesije.

Ovaj digitalni novčić je jutros prvo skočio na čak 40.700 američkih dolara u jednom trenutku, nakon čega je ponovo skliznuo na 38.965 dolara, pokazuju podaci Koin Metriksa.

Prema poslednjim dostupnim podacima, trenutno se trguje za 39.980 dolara, odnosno u plusu za 2,6 procenata na unutardnevnom nivou, prenosi CNBC. Neki mlađi rivali bitkoina takođe pokušavaju da se oporave danas.

Eter je porastao za 2,2 posto, na 2.676 dolara, a lajtkoin za 3,0 procenta, na 209 dolara. Najnovija kretanja dolaze nakon jučerašnjeg brutalnog pada tržišta kriptovaluta, kada se vrednost bitkoina u jednom trenutku survala za 30 odsto na samo 30.000 američkih dolara.

Čitavo kripto tržište je u jednom danu izgubilo stotine milijardi dolara vrednosti. Pad je verovatno bio podstaknut mešovitim signalima izvršnog direktora Tesle Ilona Maska, kao i pooštravanjem regulative u Kini, koja je zabranila finansijskim institucijama i platnim kompanijama da pružaju usluge vezane za kriptovalute.

Mask je, podsećanja radi, početkom ove godine nastupao kao veliki pobornik bitkoina kupovinom te virtuelne valute u iznosu od 1,5 milijardi dolara, kada je takođe najavio da će kupci moći ovim tokenom da plaćaju kupovinu Teslinih električnih automobila.

Međutim, 12. maja je saopštio da je njegova kompanija obustavila prodaju vozila za bitkoine zbog zabrinutosti za životnu sredinu, jer se na rudarenje tog digitalnog koina troši ogromna količina energije.

Prema istraživačima sa Kembridž univerziteta, rudarenje bitkoina troši više energije nego pojedine države, kao što su, na primer, Argentina i Ukrajina.

Pored toga, Mask je ranije ove nedelje spekulisao i o mogućoj prodaji bitkoina koje je kupio.

Kasnije je rekao da kompanija nije prodala nijedan bitkoin, a u sredu je, usred vrtoglavog pada ovog novčića, na Tviteru objavio emotikom dijamantske ruke, koji investitori na Vol Stritu koriste kao simboličnu poruku da ostaju privreženi nekoj imovini u koju ulažu.

Mask je time želeo da poruči da Tesla neće prodati nijedan bitkoin.

Autor: Tanjug

#bitkoin

#kriptovalute

#oporavlja se