Španski istraživači krenuli su da rešavaju spor oko pravog porekla Kristofera Kolumba nakon što su razne teorije o njegovom poreklu

Španski istraživači krenuli su da rešavaju spor oko pravog porekla Kristofera Kolumba nakon što su razne teorije tokom proteklih decenija tvrdile da je istraživač dolazi iz Portugala ili Španije, a ne iz Italije, kako se većina naučnika slaže.

- S naše strane nema sumnje (u vezi sa njegovim italijanskim poreklom), ali možemo pružiti objektivne podatke koji mogu ... zatvoriti niz postojećih teorija - rekao na video konferenciji za novinare Hose Antonio Lorente, vodeći naučnik DNK studije na Univerzitetu u Granadi.

Istoričari veruju da je Kolumbo rođen u Đenovi 1451. godine. Univerzitet je bio domaćin sastanka pobornika alternativnih teorija o Kolumbovom rodnom mestu, koji uključuju špansku Valensiju, Espinosu de Henares, Galiciju i Majorku, portugalski region Alentejo i još nekoliko mesta.

- Nadam se (ovim istraživanjem) da ćemo doći do zaključka koji nas ujedinjuje u našem zajedničkom cilju, a to je da pokažemo da je Kolumbo bio španski plemić, a ne đenoveški mornar - rekao je Alfonso Sanz, istraživač i autor istorije amatera koji kaže da je Kolumbo rođen u Espinosi de Henares u centralnoj Španiji.

Rezultati poslednje faze istraživanja DNK na sitnim uzorcima onoga za šta naučnici veruju da su ostaci Kolumba, njegovog sina Fernanda i njegovog brata Dijega, laboratorije u Evropi i Americi analiziraće nezavisno, a trebalo bi da budu objavljeni u oktobru. Prvi uzorci prikupljeni su u 2004-2005. godini, a DNK analiza će se nastaviti nakon 16-godišnjeg prekida zbog tehnoloških izazova, što je značilo da bi previše dragocenog materijala za uzorke bilo izgubljeno u zamenu za premalo podataka.

- Naš tim se složio oko etičkog pristupa... sačekajte tehnološki razvoj koji se sada dogodio - rekao je Lorente.

Kolumbo je umro u španskom Valladolidu 1506. godine, ali je želeo da bude sahranjen na ostrvu Hispanjola koje danas dele Dominikanska Republika i Haiti. Njegovi posmrtni ostaci odneti su tamo 1542. godine, zatim preseljeni na Kubu 1795. godine, a zatim u Sevilju 1898. godine.

Autor: redportal.rs

#DNK

#Dnk analiza

#Kolumbo

#poreklo

#rođenje