Podneta inicijativa Skupštini Opštine

Predstavnici Udruženja građana Istočna alternativa Republike Srpske podneli su predlog Skupštini opštine Srebrenica da Ulica maršala Tita bude nazvana po nobelovcu, književniku Peteru Handkeu, prenosi Srna.

Predsednik ovog udruženja Vojin Pavlović rekao je Srni da je apsurdno da jedino u Srebrenici postoji Ulica maršala Tita.

On je naveo da u Istočnoj alternativi smatraju da je nedopustivo da nijedna ulica u ovom mestu ne nosi naziv po imenima značajnih srpskih istorijskih ličnosti, književnika, naučnika, prosvetitelja i junaka ili po značajniim događajima umesto što nose nazive iz propalog, zabludnog perioda takozvanog bratstva i jedinstva.

Podsetimo, Peter Handke je dobitnik Nobelove nagrade za književnost 2019. godine.

Handke je nedavno bio u poseti Srbiji pri čemu ga je predsednik Srbije Aleksandar Vučić odlikovao Ordenom Karađorđeve zvezde prvog stepena.

Peter Handke je bio na meti napada uoči dodele Nobelove nagrade jer je u devedesetih aktivno podržavao srpski narod u borbi za opstanak na vekovnim ognjištima i svedočio o njihovoj borbi.

Bio je predstavljen kao prijatelj Slobodana Miloševića jer je 2006. godine govorio na njegovoj sahrani. Takođe, nakon rata 1995. godine obišao je Srebrenicu u društvu vojnika Vojske Republike Srpske.

pročitajte još

Nakon svađe ZAPUCALI

Autor: espreso.rs / redportal.rs

#Ulica

#peter handke

#srebrenica