Potvrđeno 5 preminulih

Na stotine policajaca nalaze se širom Beča u potrazi za izvršiocima sinoćnjeg napada, posle kojeg je život izgubilo 5 ljudi. Tokom ranog jutra na konferenciji za štampu ministar unutrašnjih poslova Austrije Karl Nehamer pozvao je građane da ostanu u kućama.

Obavestio je građane da je jedan terorista upucan nakon što je otkriveno da nosi pojas sa eksplozivom. Naknadno je utvrđeno da je pojas bio lažan.

Četiri civila su preminula, 2 muškarca i 2 žene, sa najmanje 15 ranjenih, uključujući i jednog policajca.

Sedmoro povređenih je životno ugroženo.

Postoje indikacije da je jedan od ubijenih terorista Albanac rođen u Austriji. Star je 20 godina, sa vezama sa grupacijama u Siriji i odranije poznat austrijskim bezbednosnim službama. Bio je jedan od 20 Austrijanaca koji su pokušali da se domognu Sirije.

Sinoćnji napad izveden je na 6 lokacija u Beču. Početak je označio napad na sinagogu. Svedoci su opisali pojavljivanje naoružanih osoba koje su počele da otvaraju vatru iz automatskih pušaka po ljudima u barovima i restoranima.

CENTAR GRADA KOMPLETNO ZATVOREN

Prema izveštajima, više desetina kuća i stanova je pretraženo i nekoliko osoba uhapšeno tokom noći. Policija je zatvorila sve ulice u samom centru grada, pozivajući građane da ostanu u kućama. Ljudi koji su se našli u centru u tom trenutku primorani su da se sklone u restorane i hotele, dok je javni transport zaustavljen.

Deo napadača je još uvek u bekstvu.

Uskoro opširnije.

Autor: Francois Murphy / redportal.rs

#Beč

#Islamisti

#Islamizam

#Teroristički napad u Beču

#Terorizam

#Terrorism

#Vienna

#teroristički napad