Ne nazire se kraj sukobima

Prošlo je 7 dana od ozbiljnih sukoba izraelskih vojnih snaga i palestinskog Hamasa kojima se ne nazire kraj!

Broj žrtava konstantno raste, a među njima su u velikom broju civili i deca.

Palestinci su prvo prijavili ukupno 145 žrtava konflikta koji je počeo u ponedeljak 10. maja, a kasnije čak 202 uključujući i 52 deteta, prema palestinskom Ministarstvu zdravlja, dok je Izrael prijavio 10 mrtvih, uključujući dvoje dece.

Od ponedeljka, naoružane grupe u Gazi ispalile su oko 3.000 raketa prema Izraelu, nadmašujući tempo tokom eskalacije nasilja 2019. i tokom rata 2006. sa libanskim Hezbolahom, rekao je general-major Ori Gordin, objavio je izraelski dnevnik Tajms of Izrael, a prenosi Blic.

Američki izaslanik Hadi Amr stigao je u Tel Aviv na de-eskalacione pregovore, dok je američka ambasada u Izraelu saopštila je da je cilj puta “ojačati potrebu rada usmerenog ka održivom miru”. Međutim, razrešenje sukoba se ne nazire ni nakon 7 dana nasilja.

IZVOR: TW / @kibucnik

Kako je nasilje eskaliralo?

Situacija na Zapadnoj obali i u istočnom delu Jerusalima je napeta od početka meseca Ramazana. Sukobi u Istočnom Jerusalimu između Palestinaca i izraelske policije izbili su 13. aprila.

Palestinci su bili besni zbog barijera koje su postavljene van kapije Damask na ulazu u Stari grad Jerusalima, jer nisu mogli da se okupe zbog molitve u džamiji Al Aksa na 1. noć svetog meseca Ramazana u islamu. Nezadovoljstvo se akumuliralo dan ranije kad je predsednik Mahmud Abas opozvao planirane izbore, kriveći Izrael zbog organizacije glasanja za Palestince u Istočnom Jerusalimu. Hamas – Abasovi islamistički rivali koji kontrolišu Gazu i učestvuju na izborima – besno su reagovali na odlaganje.

Tokom noći nastavilo se nasilje u Istočnom Jerusalimu. Tenzije su dalje samo rasle.

Hamas je započeo raketni napad u ponedeljak, nakon višenedeljnih tenzija zbog sudskog spora da se protera nekoliko palestinskih porodica u Istočnom Jerusalimu, nakon čega se izraelska policija sukobila sa Palestincima blizu džamije Al Aksa, 3. najsvetijem mestu islama.

Autor: blic.rs

#Izrael

#Palestina

#Sukobi

#rakete

#zrtve