Bio nominovan u 2 kategorije 😎

SARAJEVO: Damir Imamović dobitnik je nagrade The Best of Europe britanskog muzičkog magazina Songlines. Ovaj najznačajniji magazin u oblasti žanra world music iz celog sveta danas je objavio dobitnike svojih nagrada i predstavio možda najveće dosadašnje priznanje Damiru za njegov rad, ali i prvo priznanje ove vrste koje stiže u Bosnu i Hercegovinu. 🎶

Nakon objave nominacija početkom aprila, postalo je jasno da je Damirov rad primećen više nego ikada pre. Nominovan je u čak 2 kategorije (za "najboljeg umetnika Evrope" i za "najboljeg umetnika") i tako je postao jedini ovogodišnji takmičar sa 2 nominacije. Pored njega, u kategoriji za najboljeg evropskog umetnika bili su nominovani: portugalska diva Mariza, engleski trubadur Sam Lee i francuski vokalni duo Cocanha. Ceremonija dodele nagrade održaće se krajem godine u Londonu.

Foto: Redportal.rs/Samir CK

Damirov veliki međunarodni uspeh nije omela ni pandemija, pa se njegov album Singer of Tales (Wrasse, 2020) odmah po objavljivanju našao u vrhu međunarodnih top-lista, na kojima je proveo više od pola godine. Usledile su nagrade za evropski album godine od muzičke liste Transglobal, zatim kvartalna nagrada za najbolji album tradicionalne muzike od nemačkog Udruženja muzičkih kritičara i uvrštavanje u 10 najboljih albuma u Velikoj Britaniji u 2020. godini. Damirov 7. po redu album producirali su čuveni muzički producent Džo Bojd (R.E.M, Nick Drake, Pink Floyd) i Andrea Goertler (Saz'iso), a na albumu Damira prate izuzetna muzička ekipa: violinistkinja Ivana Đurić (Sevdah Takht Damira Imamovića), majstor kemenčea Derya Türkan (Kudsi Erguner, Erkan Oğur) i kontrabasista Greg Koen (Tom Vejts, Lauri Anderson, Masada, Džon Zorn).

Muzička nagrada britanskog magazina Songlines ustanovljena je 2009. godine i nastavlja tradiciju prestižne muzičke nagrade iz oblasti svetske muzike, koju je dodjeljivao čuveni 3. program BBC-a. Od 2016. godine nagrada se dodjeljuje po kontinentima sa kojih umetnici dolaze. Dobitnici nekih od prestižnih nagrada Songlinesa do sada su bili: Bassekou Kouyaté, Mariza, Fanfare Ciocărlia, Seckou Keita, Goran Bregović, Derek Griper.

Autor: redportal.rs

#Damir Imamović

#Nagrada

#Sarajevo

#The Best of Europe