Kina mu daleko 🤔😉

Japanac Takakomi Asahi već tri godine obilazi Evropu biciklom, a sada je došao u Srbiju, u Niš kako bi primio vakcinu protiv koronavirusa.

Pročitao je da će je najlakše dobiti i nastaviti putovanje pošto mu je pandemija promenila planove i teško prelazi granice.

U Niš je došao pre nekoliko dana i od tada dva puta pokušao da se vakciniše, ali bezuspešno, jer nema potvrdu prijave prebivališta. 😔

- Ja sam konkurisao na zvaničnom sajtu, ali nema odgovora. Čuo sam da ovde mogu da se vakcinišu i stranci, pa sam došao da pokušam, jer se čini da ovde ljudi imaju najveći izbor vakcina. Ovde sam nekoliko dana, planiram da ostanem još malo i okušam sreću - priča Asahi.

Izgleda da Asahi nije jedini stanac koji je u Niš došao upravo zbog vakcinacije. Upoznao je još jednog zemljaka koji je ovde iz istog razloga, kako kaže, sasvim slučajno.

- On mi je rekao da pokušam u Bugarskoj, ako ne uspem ovde. Pandemija me je zatekla u Portugalu i tu sam bio pet mjeseci, dok nisu otvorili granice. Pre Srbije bio sam u Severnoj Makedoniji i u Albaniji. Ako dođem do vakcinacije, sledeća stanica je Poljska - ističe Asahi.

Asahi, kako dalje navodi, želi da nastavi putovanje, a bez vakcine se ne oseća sigurno. Prelazak granice uz karantine i PCR testiranja su veliki trošak. Ukoliko uspe u svom planu, ostaće u Nišu još par nedelja kako bi sačekao i drugu dozu, a onda nastaviti sa putovanjem.

Dom zdravlja u Nišu: Nema prijave Japanca

Japanac nije pijavljen preko e-portala, izjavio je direktor niškog Doma zdravlja Milorad Jerkan i istakao kako će primiti vakcinu ukoliko za to dobije saglasnost.

- Proverili smo status turiste iz Japana, nema prijavu i moramo imati odobrenje e-uprave. Makedonci i ostali stranci koji su vakcinisani u Nišu najverovatnije će biti revakcinisani u Vranju, ali još nije odlučeno - rekao je Jerkan, saznaju Južne vesti.

Inače, Niš je jedan od tri grada u Srbiji koji ima 50 odsto vakcinisanog punoletnog stanovništva, barem jednom dozom, pored Beograda i Užica.

Iz e-uprave redakcija Južnih vesti još uvek nije dobila odgovor o čemu se zapravo radi u slučaju imunizacije Japanca Takakomi Asahija.

IZVOR: YT / Južne vesti

Autor: Srpskainfo

#Japanac u Srbiji

#Takakomi Asahi

#koronavirus

#vakcinacija