Objašnjava srpska naučnica Snežana Pajović

Već više od godinu dana jedno od glavnih pitanja na celoj planeti je od čega zavisi težina kliničke slike kada se zarazimo koronom, kao i od čega zavisi da li će korona baš nas "uhvatiti".

Snežana Pajović, direktorka Instituta za nuklearne nauke Vinča, objašnjava da postoje tri ključna faktora od kojih zavisi da li ćemo biti zaraženi i kakvu kliničku sliku može da nam izazove korona, a to su genetska predispozicija, okolnosti pod kojima živimo i način na koji živimo.

Genetska predispozicija, odnosno prisustvo gena koji kodiraju celokupni naš imuni odgovor su osnovni parametri koji ukazuju zašto neko ima slabiju, a neko drastičnu sliku kovid oboljenja. Genetski markeri takođe jasno ukazuju na mogući tok zavoja oboljenja.

Kada se kaže okolnosti tu se podrazumevaju faktori sredine koja i značajno utiče na ispoljavanje tzv. loših gena koje svako od nas ima u okviru genoma.

Poslednji faktor je način života, a to znači - kako se hranimo, koje bioaktivne komponente ta hrana sadrži (antioksidanse pre svega), koliko spavamo, kakva je fizička aktivnost, itd.

Autor: Novosti magazin / redportal.rs

#Vakcina

#korona

#koronavirus

#virus