Dok se dvoje tuku, treći koristi

Ambasador SAD u Beogradu Entoni Godfri izjavio je danas da je, prema njegovom mišljenju, poznati naučnik i genije Nikola Tesla – Amerikanac.

Godfri je danas sa premijerkom Srbije prisustvovao svečanom prvom letu iz Beograda za Njujork novog aviona Er Srbije Erbas A330 koji na repu ima nacrtan lik Nikole Tesle.

Komentarišući upravo lik na repu, on je rekao da se ovde ljudi najlakše naljute kad čuju od drugih da je Tesla njihov, i dodao da u tome greše i jedni i drugi.

- Znam da je Srbe najlakše naljutiti ako drugi kažu da je Nikola Tesla njihov po rođenju! Žao mi je, ali grešite i jedni i drugi, po meni – on je Amerikanac! Ne po rođenju nego po svom izboru - kazao je američki ambasador, koji je novom avionu u floti Er Srbije poželeo srećan put i miran let.

- Pre nego što me gađate pokvarenim jajima podsetiću da smo mi Amerikanci ponosni na naslednike u SAD bilo da imaju japanske, meksičke, srpske korene. Isto važi i za Nikolu Teslu, koji je poštovao američko državljanstvo ali nikada nije negirao da je u srcu Srbin - dodao je Godfri.

Naveo je i da je Tesla simbol inovacije, istrajnosti, značaja obnove i novih početaka, kao i odnosa SAD i Srbije.

Premijerka Srbije Ana Brnabić reagovala je na te reči američkog ambasadora i kroz smeh prokomentarisala da je ambasador bio na ivici “ozbiljnog diplomatskog incidenta” koji je izbegnut.

Autor: in4s.net / redportal.rs

#ENTONI GODFRI

#Nikola Tesla

#ambasador sad

#amerikanac

#amerike

#srbin ili hrvat