Momčilo je bio najmlađi učesnik Velikog rata

Prošlo je 115 godina od rođenja Momčila Gavrića, najmlađeg vojnika Velikog rata, što je danas prigodno obeleženo u parku breza kod spomenika podignutog u njegovu čast. Vence su na spomenik položili predstavnici Grada Loznice, Centra za kulturu Vuk Кaradžić i Vojske Srbije iz lozničkog garnizona Podnarednik Momčilo Gavrić.

Ljubinko Đokić, pomoćnik gradonačelnika, rekao je da je Momčilo, sa tek napunjenih osam godina, ostao sam jer su mu austrougarski vojnici na početku rata pobili porodicu pa se pridružio srpskoj vojsci na Gučevu gde ga je primio brat Dimirija Tucovića, major Stevan.

- Momčilo Gavrić je simbol stradanja sve dece u Prvom svetskom ratu, simbol napretka, užasa i hrabrosti. Grad mu se odužio, pored ostalog, i podizanjem ovog spomenika u parku breza odakle ‘’gleda’’ u bistu svog komandanta Pavla Jurišića Šturma koja se nalazi preko puta – kazao je on.

Goran Vilić, istoričar i upravnik Muzeja Jadra, podsetio je na Gavrićev životni put i istakao da je Loznica prvi grad koji je na ovaj način, podizanjem spomenika 2. novembra 2018. na stogodišnjicu oslobođenja u Velikom ratu, odao počast Momčilu Gavriću i zasluženo mu dao mesto u istorijskoj prošlosti.

Momčilo Gavrić rođen je 1. maja 1906. u Trbušnici kod Loznice. Na početku rata imao je tek osam godina. Pošto su mu avgusta 1914. austrougarski vojnici pobili roditelje, sestre i braću, priključio se srpskoj vojsci na Gučevu.

Foto: Facebook/nepoznato

Peške je prešao Albaniju i stigao do Кrfa. Bio je najmlađi kaplar na svetu, ranjen je u proboju Solunskog fronta, a u čin podnarednika ga je, kada je imao samo dvanaest godina, unapredio Vojvoda Živojin Mišić.

Čekajući proboj fronta i povratak u Srbiju opismenio se, a posle rata je otišao u Englesku gde je završio gimnaziju i 1921. se vratio u Beograd u kome je preminuo 1993. godine.

Foto: Facebook/nepoznato

Gavrićevo ime nosi jedan ulica na Lagatoru, a od sredine januara prošle godine kasarna ‘’Кlupci’’ promenila je naziv u ‘’Кasarna - Podnarednik Momčilo Gavrić’’.

Inače, godišnjica rođenja obeležena je nešto ranije zbog predstojećih prazničnih dana.

Autor: loznickenovosti.com

#Prvi svetski rat

#momčilo gavrić

#najmlađi vojnik

#obeležena godišnjica