U gepeku automobila pronašli veću količinu fosila, raznih životinjskih ostataka

Na graničnom prelazu Stara Gradiška 17. aprila u 20.25 sati, na ulazu u Hrvatsku iz Bosne i Hercegovine kontrolisam je automobil slovenačih tablica, kojim je upravljao 46-godišnjak, a kod kojega je pronađena paleontološka građa, velike materijalne vrednost, saopštili su danas iz PU Brodsko-posavske.

Policajci granične policije Stara Gradiška, posumnjali su da se u unutrašnjosti automobila nalazi krijumčarena roba te su u saradnji sa službenicima carine, u gepeku automobila pronašli veću količinu fosila, raznih životinjskih ostataka, a za koje vlasnik nije imao nikakvu dokumentaciju.

Policajci su od osumnjičenog privremeno oduzeli fosile raznih veličina i oblika te nastavljaju dalji rad, kriminalističko istraživanje, kao i podnošenje odgovarajuće prijave odgovarajućem organu.

Predstavnici Hrvatskog prirodoslovnog muzeja iz Zagreba i Muzeja Brodskog Posavlja, danas nastavljaju s postupkom preuzimanja, odnosno preliminarnog determinisanja i fotografisanja uzoraka. Zatim će stručne osobe Hrvatskog prirodoslovnog muzeja iz Zagreba, privremeno do rešavanja pravnog statusa, preuzeti i ostaviti paleontološku građu. 

Viši kustos, voditelj Geološko paleontološkog odjela Hrvatskog prirodoslovnog muzeja iz Zagreba, Dražen Japundžić kazao je kako je nakon pregleda, potvrđeno da se radi o vrlo vrijednoj, dragocenoj i za paleontologe fosilnoj građi od neprocenjive vrednosti.

Autor: redportal.rs

#Fosili

#Krijumčarenje

#polcija