To je već drugi kandidat koji dobija ovakve pretenje

Španski poštanski radnici presreli su pismo s pretnjom smrću s dva metka koja je poslata konzervativnom šefu madridske regije, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova kasno u utorak, samo nekoliko dana nakon što je njen suparnik levičarske stranke na izborima za regionalnu skupštinu primio slične pretnje.

Ministarstvo je saopštilo da je pretnja regionalnom šefu Izabeli Diaz Ajuso otkrivena u čvorištu za obradu pošte u Kataloniji. Još jedno pismo, koje takođe sadrži metke, poslato je šefu civilne policije Guardia, navodi se u saopštenju ministarstva.

Kandidat na izborima Ajuso umanjila je pretnju, rekavši u utorak na veče za 13 TV kanal:

Ove stvari moraju biti suočene sa značajem koji imaju: nijednim

Njena reakcija bila je u suprotnosti sa reakcijom njenog krajnje levog rivala Pabla Iglesiasa koji je prošle nedelje dobio slično pismo sa četiri metka i iskoristio incident da pojača svoju kampanju, sukobivši se sa krajnje desničarskom strankom Voks nakon što su njeni predstavnici sumnjali u autentičnost pisma.

Pretnje smrću podstakle su ono što je već bilo oštra kampanja za izbore za regionalnu skupštinu sa 136 mesta koji se odražvaju 4. maja. Otkako je izabrana 2019. godine, Diaz Ajuso je u svađi sa centralnom vladom oko mnogih pitanja od socijalne politike do pandemije COVID-19, naročito držeći otvorene barove i prodavnice da bi podržala madridsku ekonomiju, dok su drugi regioni zatvoreni čak i za nebitne aktivnosti.

Glasanje u regionu oko glavnog grada, najbogatijeg španskog, smatra se srednjoročnim testom za vladajuću koaliciju premijera Pedra Sančeza, za koje se očekuje da će loše proći.

Prema većini anketa, Popularna stranka Diaza Ajusoa trebala bi pobediti sa velikom razlikom, iako bi joj bila potrebna podrška stranke Vok da bi osigurala apsolutnu većinu. Ankete sugerišu da bi Sančezova španska Socijalistička radnička partija mogla da izgubi polovinu svojih mesta, a šira levica, uključujući dve krajnje leve stranke, Mas Madrid i Unidas Podemos, verovatno neće činiti apsolutnu većinu.

Autor: redportal.rs

#Izbori

#meci

#pretnje

#Španija