Nuklearna centrala kao, sva sela u blizini i sam grad Pripjat su kompletno napušteni 1986. godine

Černobil, mesto najsmrtonosnije nuklearne nesreće u istoriji, bi trebao da postane UNESCO zaštićena zona svetske kulturne baštine - sudeći prema ukrajinskim zvaničnicima.

Ako njihovi napori urode plodom, mesto jedne od najtamnijih poglavlja ljudske istorije će postati deo grupe najvažnijih i najpoznatijih spomenika kulture sveta. Zajedno sa svime od Stounhendža pa sve do Piramida u Gizi i grada Petra u Jordanu.

Aprila 26. 1986, pre 35 godina, eksplozija reaktora je zatresla nuklearnu centralu u Černobilu (oko 130 kilometara severno od Kijeva). Dvoje je poginulo istog trena, na desetine je umrlo u nekoliko sledećih časova, a na hiljade je preminulo ili teško obolelo u nastupajućim danima nakon ispuštanja masivne količine radijacije koja se proširila širom Ukrajine, Rusije i Belorusije.

Tadašnje Sovjetske vlasti su evakuisale sve u krugu od 30 kilometara od elektrane, koja je i dan danas zabranjena zona za habitaciju. Upravo ovaj region, zajedno sa razorenom elektranom, Ukrajina želi da doda na UNESCO svetsku listu kulturne baštine.

Da bi ste postali deo liste, mesto koje je predloženo mora biti od nemerljive univerzalne vrednosti i mora posedovati bar jedan kvalitet (u okviru postavljenog kriterijuma UNESCO). Na listi su mnoge stvari, od delja ljudske civilizacije pa sve do prirodnih lepota i celih nacionalnih parkova.

Da bi mesto uopšte moglo da dospe na UNESCO listu, ono prvo mora biti u okviru kulturne i istorijske liste nasleđa svoje zemlje. Kako je izjavio Oleksandar Tkačenko, ukrajinski ministar kulture, ministarstvo je prvo htelo da uključi nuklearnu elektranu u ukrajinsku listu. Ali, nakon konsultacija, odlučeno je da se cela zona uključi u listu zemlje i obeleži kao mesto kulturnog nasleđa.

Ovaj potez uopšte i ne čudi, sobzirom da turizam cveta u okviru zone zabrane. Jedan od gradova u okviru nje, Pripjat je bio dom za oko 50.000 ljudi 1986. godine. Danas je postapokaliptični grad duhova, sa zgradama, školama, bolnicama i svim ostalim što čini jedan grad potpuno napuštenim. Svaki kutak grada je priroda potpuno preuzela nazad.

Zona je prvi put otvorena za posetioce 2010. godine, i grad je odmah postao popularna destinacija za sve fotografe i ljude željne avanture.

Ali turizam je potpuno eksplodirao tek nakon 2019. godine i uspeha HBO serije Černobil, nakon čega je Ukrajina prijavila skok od čak 30% u posetama zabranjenoj zoni.

pročitajte još

MOZAK VS. SRCE ⚔⚔⚔

Autor: redportal.rs

#Belorusija

#Nuklearna elektrana

#Pripjat

#Radijacija

#Svetska kulturna baština

#Turizam

#UNESCO

#eksplozija

#rusija

#ukraina

#Černobil