Zbog priznanja genocida nad jermenima

Turska je odavno članica NATO pakta, a američki vojnici se dugo nalaze na teritoriji ove države. Najviše ih je u bazi Indžirlik na jugu Turske.

Ovih dana svedoci smo zaoštravanju odnosa između Sjedinjenih Američkih Država i Turske, zbog priznanja genocida nad Jermenima od strane američkog predsednika Džozefa Bajdena.

Turska je izvršila masakr kada je u Prvom svetskom ratu pobila preko milion i po Jermena, i taj maskar mnoge države smatraju genocidom. Jermenima se za dve trećine smanjila geografska rasprostranjenost.

Ovaj zločin iz prošlosti još uvek predstavlja Turskoj kamen oko vrata koji opterećuje mnoge odnose, pa može li to da bude slučaj i sa SAD i NATO paktom?

Ispred pomenute vojne baze održan je protest na kojem su građani Turske tražili da se taj objekat zatvori, a vojnici proteraju kao odgovor na Bajdenovo priznanje genocida nad Jermenima.

Demostranti su poneli sa sobom niz transparenata koji pokazuju raspoloženje turskog naroda: "Odlazi NATO — neprijatelju Ataturka", "Zatvoriti Indžirlik za SAD zbog laži o genocidu“ i „Ne NATO. Ovo je naša zemlja“.

IZVOR: TW / @gencilikbirligi

IZVOR: YT / BULUTTV

Autor: redportal.rs

#Turska

#anti nato

#bajden

#erdoan

#protest