U festivalu je učestvovalo 8 pozorišta, koji su izveli 11 predstava

Sinoć je u Zrenjaninu, u Narodnom pozorištu Toša Jovanović održana poslednja presdstava na Dramskoj sceni, nakon čega je zatvoren Jubilarni Festival u Zrenjaninu.

Ovo je bio 70. Festival profesionalnih pozorišta Vojvodine, koji je trajao od 19. do 26. aprila, u kom je učestvovalo 8 pozorišta iz Vojvodine, a koji su izveli 11 predstava.

Kako prenosi ilovezrenjanin.rs, predstava Ana Karenjina Novosadskog pozorišta osvojila je čak 7 nagrada - nagradu za najbolju predstavu u celini, nagradu za najbolju režiju pripala je Dejanu Projkovskom, nagrade za najbolju mušku i najbolju žensku ulogu pripale su Arpadu Mesarošu i Timei Filep, nagradu sa najbolju scenografiju pripala je Valentinu Svetozarev, a nagradu za najbolji kostim osvojila je Marija Popučevski. Takođe, ova predstava osvojila je i specijalnu nagradu za koreografiju koja je pripala Olgi Pangi.

Nagrada za najbolju predstavu za decu u celini pripala predstavi Teatru s ljubavlju, Dečjeg pozorišta iz Subotice.Nagrada za najbolju epizodnu ulodu pripala je glumici Mariji Medenici za ulogu u predstavi Travnička hronika .Za najbolju ulogu u predstavama za decu nagrađen je Boško Boškov za ulogu kardinala Rišeljea u predstavi Tri musketara Dečjeg pozorišta u Subotici.Nagrada Tihomir Mačković za najbolju kreaciju lutaka dodeljena je Jovanu Caranu za kreaciju lutaka u predstavi Divljožder Narodnog pozorišta Toša Jovanović, Zrenjanin.Nagradu za najbolju muziku pripala je Drašku Adžiću za predstavu Ujka Vanja.

IZVOR: YT / Radio-televizija Vojvodine

Pored predstave Ana Karenjina, specijalne nagrade osvojile su i sledeće predstave:

Specijalna nagrada za zajedničku igru ansambla predstave Semper idem Đorđe Lebović, režija i dramatizacija: Gorčin Stojanović, Narodno pozorište Sombor, Specijalna nagrada Kokanu Mladenoviću za koncept predstave Gustav je kriv za sve, Pozorište Kostolanji Deže, Subotica, Specijalna nagrada autorskom timu predstave Ujka Vanja Anton Pavlovič Čehov, režija: Andrej Nosov, Narodno pozorište Sterija iz Vršca i Hartefakt fond (Beograd), za novo čitanje Čehova, Specijalna nagrada Petru Mihajloviću za tekst predstave Radnička hronika, režija: Veljko Mićunović, Narodno pozorište Subotica, Specijalna nagrada Igoru Greksi za scenski pokret u predstavi Gustav je kriv za sve, koncept i režija: Kokan Mladenović, Pozorište Kostolanji Deže, Subotica

Za najbolju likovnu obradu predstave, memorijalna nagrada Ivana Mirkov Vlačić uručena je Ljuboslavu Majeri za predstavu Gospodin Mokinpot Narodnog pozorišta Toša Jovanović, Zrenjanin

Nagrada mladom glumcu, koju dodeljuje Savez dramskih umetnika Vojvodine, na osnovu jednoglasne odluke žirija dodeljena je Urošu Mladenoviću za uloge u predstavama Dečjeg pozorišta Subotica za Tri musketara i Teatru s ljubavlju.

Žiri su činili rediteljka i književnica Vida Ognjenović, scenograf i kostimograf Miodrag Tabački i glumac i profesor AUNS Predrag Momčilović, Narodnog pozorišta Sterija iz Vršca i Hartefakt fonda iz Beograda.

Autor: ilovezrenjanin.rs / redportal.rs

#Festival

#Festival Pozorišta Vojvodine

#Zrenjanin

#grad

#pozorišni festival

#predstava