Terete Srbiju za genocid tokom sukoba 1999. godine

KiM: U poslednjih nekoliko meseci, kako od javnih ličnosti tako i od političara, sve više se pojačava retorika u smeru pokretanja narativa o genocidu Srbije na Kosovu nad albanskim stanovništvom.

Kako prenosi portal Kossev, pored zvaničnika tzv. Republike Kosovo, pozivima se pridružila i Liga kosovskih istoričara. Oni su takođe poslali i zahtev, preko američkog ambasadora u Prištini, da SAD zvanično priznaju da je Srbija počinila genocid u periodu od 1998. do 1999. godine.

U pismu, objavljenom u prištinskom Gazeta Express, kosovski istoričari insistiraju da je:

Vekovima staro albansko-američko prijateljstvo je iskreno prijateljstvo, podignuto na temeljima razumevanja i iskrenog poverenja. Ovo prijateljstvo je služilo kao primer drugim zemljama širom sveta.

Takođe su dodali da su Albanci večno zahvalni SAD za to što su im došli u spas u najvažnijem momentu albanske istorije. Istakli su nezamenjljivu ulogu nekoliko američkih predsednika od Vilsona, Trumana, Buša starijeg i Buša mlađeg i naravno bivšeg predsednika Bila Klintona.

Osim genocida, drže takođe Srbiju krivom i za sva ubistva, masakre, silovanja, paljenja i opštih udara na kosovsku ekonomiju. Istakli su da 22 godine nakon rata i dalje se ne zna sudbina mnogih Albanaca.

Pored same države Srbije, optužena je i Srpska pravoslavna crkva u okviru genocida koji je trajao od 1912. do 1999. godine.

Kako navode:

Država, crkva i srpski narod su nastavili da ubijaju Albance. Ovo se odvijalo od 1912. godine, kada su albanske zemlje okupirane od strane srpske vojske. Od 1912. do 1999. godine, Srbija je činila kontinuirani i sistematski genocid nad kosovskim Albancima.

Prema njima postoji "na hiljade dokaza da su crkva, država i srpski narod činile genocid".

Na kraju teksta je upućen poziv SAD da priznaju genocid nad Albancima.

Autor: kossev.info

#Amerika

#Genocid

#Kosovo

#Kosovo i Metohija

#Poziv na priznanje genocida

#SAD

#albanci