Sima Igumanov je bio oličenje filantropskog patriotizma među Srbima

U Beogradu na vrh Igumanove palate vraćena je skluptura Sime Igumanova sa siročićima, koja je tu stajala do vremena komunizma kada ju je uništila čekićima grupa skojevaca.

Ovo vraćanje sklupture izazvalo je veoma pozitivno reakcije i korisnika na društvenim mrežama. Jedan od njih, Sergej Dojčinović, dugačkim tredom je objasnio značaj Sime Igumanova.

- Ponovo je vraćena skulptura Sime Igumanova sa siročićima na vrh njegove zadužbine koju su komunisti uklonili nakon WWII. Sima Igumanov je bio oličenje filantropskog patriotizma među Srbima, rođen u Prizrenu osnovao je Prizrensku bogosloviju u kojoj je decu besplatno školovao.

IZVOR: TW / @sergdojc

- Kao ugledni trgovac, sva sredstva je obezbeđivao đacima, od knjiga do stipendija. Vodio se idejom tadašnjih istaknutih Srba da se preporod države može ostvariti isključivo kroz kulturni i naučni razvoj. Školovao je đake koji su kasnije postajali narodni učitelji ili sveštenici.

IZVOR: TW / @sergdojc

- Poruka današnjim biznismenima u Srbiji da treba da prihvate načela filantropskog patriotizma i u istom duhu pomognu Srbiji kulturno. Na primer mogli bi zajedno da sagrade srpsku operu ili zgradu filharmonije. Ako su takve stvari mogli da rade naši ljudi u 19. veku, zašto ne u 21.

IZVOR: TW / @sergdojc

- Kuća moja u Prizrenu u kojoj je sada Bogoslovija, da ostane na večita vremena kućom Pravoslavne srpske bogoslovije prizrenske, u kojoj će se učiti i za duhovna znanja spremati sinovi moje otadžbine - stare Srbije.

Tako je govorio Sima Andrejević Igumanov.

Autor: redportal.rs

#Sima Igumanov

#dobrotvor

#istorija