Na jednog ovakvog jastoga dolazi dva miliona običnih

Mladi ribar Tom Lamburn iz Kornvola u Engleskoj je imao prilično neobičan ulov ovih dana. Naime, ispostavilo se da je u mreži ovog 25-godišnjeg ribara završio jastog morsko plave boje, koji su inače izuzetno retki. Verovali ili ne, ali tek jedan u dva miliona ovih morskih rakova ima ovakvu boju.

Ipak, nakon što ga je uslikao na nekoliko fotografija (koje i ovde vidite), Tom ga je vratio u okean. Kako sam kaže, ovaj jastog je bio suviše mali da bi se donosio na kopno.

Foto: BNPS / LADBible/nepoznato

- Sa svakim zabacivanjem vi zapravo ne znate šta će završiti u mreži, ali takvu boju svakako nikad ranije nisam video. Ovo mi je tek druga sezona kako se bavim ribarstvom, tako da sam verovatno srećnik. Ipak, posle merenja sam utvrdio da je jastog premali, pa sam ga vratio nazad - rekao je Tom opisivajući događaj, ali je i dodao da bi ga sigurno odneo u državno mrestilište.

Ovim fotografijama su bili iznenađeni čak i zaposleni u toj instituciji, odnosno u britanskom Nacionalnom mrestilištu.

- To je izuzetno retka boja kod jastoga, otprilike jedan u dva miliona njih ima ovakvu boju - rekao je za medije portparol kancelarije Nacionalnog mrestilišta za jastoge iz Kornvola.

Kako je objasnio direktor ove institucije Ben Maršal, plavi jastozi imaju drugačiju pigmentaciju u svojoj ljušturi, što ih posredno čini dosta ređim.

- Zbog svoje boje oni su lakše uočljivi za svakakve predatore, zato su jako retki - naglasio je on.

Zapravo, plavi jastozi dobijaju ovu neobičnu boju zbog genetske mane koja uzrokuje da proizvode višak nivoa proteina koji se kombinuje sa molekulom poznatim kao astaksantin, što stvara plavi biološki pigment poznat kao krustacijanin.

Zanimljivost predstavlja i činjenica da je osoblje jednog restorana u SAD prošle godine spaslo život jednom ovakvom jastogu, jer su ga uočili u jastozima koji su im isporučeni. Odmah su pozvali zaposlene iz Monterej Bej Akvarijuma, tako da je ovaj jastog u međuvremenu premeđten u zoološki vrt Akron, gde je dobio čak i ime - Klou (Kandža),

Autor: redportal.rs

#Engleska

#Velika Britanija

#jedan u dva miliona

#plavi jastog

#redak jastog

#ulovljen