Srpski slikari XX veka - nastanak i razvoj srpske moderne

Božidarac onlajn i edukativni vodič Srpski slikari (@srpskislikari) održaće 1. u nizu predavanja pod nazivom Srpski slikari XX veka - nastanak i razvoj srpske moderne u petak, 23. aprila, u 20 časova.

Godina 1900. predstavlja prelomnu tačku na sceni srpskog slikarstva. Tada na pozornicu stupa jedna nova umetnost, koja u početku traje paralelno sa akademskom tradicijom, ali se ubrzo oslobađa njenih normi i stega i s njom se rađa srpska moderna.

Početak modernih stremljenja srpskog slikarstva predstavljaju radovi umetnika na Svetskoj izložbi u Parizu 1900. godine. Tada je svet u Srpskom paviljonu ugledao dela Paje Jovanovića, Marka Murata i mnogih drugih istaknutih slikara tog doba. Teme su stare, ali njihova obrada i tehnika predstavljaju blago zakoračenje u pravcu modernih evropskih tokova. Nakon ovoga, tokom čitave prve polovine XX veka generacije i generacije slikara će razvijati srpsko slikarstvo na svojim platnima u različitim, ponekad i potpuno suprotstavljenim pravcima, ali svi sa istim ciljem - da srpska moderna zaživi.

Na predavanju će biti odgovoreno na sledeća pitanja:

📌 Kako su Paja Jovanović, Marko Murat i Uroš Predić stekli status nacionalnih veličina?

📌 Ko su bili "ratni slikari" i zašto je taj fenomen isključivo u vezi sa za srpskom umetnosti XX veka?

📌 Kakve su sudbine zadesile Milana Milovanovića, Mališu Glišića i mnoge druge na njihovom putu umetničkog stvaranja i borbe za srpsku modernu?

Za predavanje se možete prijaviti OVDE.

Predavač će biti Natalija Bogdanović, mlada istoričarka umetnosti.

View this post on Instagram

A post shared by Božidarac - Centar za kulturu (@bozidaracc)

IZVOR: IG / @bozidaracc

Autor: redportal.rs

#Božidarac

#predavanje

#srpski slikari

#srpski slikari XX veka

#srpsko slikarstvo