Milanović tvrdi da u ustaškom logoru smrti nije ubijeno više od 100.000 ljudi

Danas se obeležava Dan sećanja na žrtve logora Jasenovac, a situacija na obeležavanju svedoči potpuno nejedinstvo u kolektivnom sećanju na genocid u NDH.

Komemoracija žrtvama je ove godine kao i ranije bila u 3 kolone, a predvodili su ih predsednik Hrvatske Milanović, premijer Plenković i Milorad Pupovac, predsednik Srpskog nacionalnog veća u Hrvatskoj.

Predsednik Milanović se u obraćanju novinarima nakon što je položio jednu ružu na spomenik u Jasenovcu rekao da se nastavlja spekulacija brojkama i tvrdi da je u Jasenovcu ubijeno 100.000 ljudi. Navodi da je neistina da je ubijeno 700.000 Srba, Jevreja i Roma.

On se u svom izlaganju osvrnuo i na film Dara iz Jasenovca koji je jako zaintrigirao i potresao srpsku javnost, budući da je reč o prvom filmu sa ovom tematikom.

- Neke strane tvrde da je ovde poginulo 700.000 ljudi što je nemoguće. Govorili su to još dok sam ja bio srednjoškolac. Ubijeno je 100.000 ljudi. Gledamo filmove iz Beograda, mislim na Daru iz Jasenovca, jeftin je i neuverljiv. Autori način na koji su prikazali funkcionisanje logora, prikazali su kao da je ubijeno par hiljada ljudi, a hteli su pokazati da je ubijeno 700 hiljada - rekao je Milanović.

IZVOR: TW / Jutarnji list

Autor: redportal.rs

#Dara iz Jasenovca

#izvređao

#predsednik hrvatske

#zoran milanović