Bajden će se obratiti 24. aprila na komemoraciji

Predsednik SAD Džo Bajden će verovatno priznati masakr Jermena od strane Osmanskog carstva tokom Prvog svetskog rata kao genocidni čin. Ovaj potez će sigurno razbesneti Tursku sa kojom SAD već ima poljuljane odnose.

Promena će biti simbolična ali i dalje predstavlja otklon od decenija pažljivog diplomatskog rečnika kojom se bela kuća služila.

Bajden će se obratiti 24. aprila na dan godišnje komemoracije.

- Koliko sam razumeo, odlučeno je da će koristiti reč genocid u svojoj izjavi u subotu - Rojtersov izvor govori.

Portparol Džen Psaki je izjavila da se bela kuća neće izjašnjavati pre subote.

Prošle godine, dok je bio samo predsednički kandidat, Bajden je odao počast ubijenim Jermenima nastradalim u poslednjim godinama Osmanskog carstva i da će podržati priznanje tog čina kao genocidnog.

- Danas se sećamo zverstva sa kojim se jermenski narod suočio u Mec Jeghernu, ako budem izabran, daću podršku rezoluciji koja priznaje genocid počinjen nad Jermenima i staviću kao prioritet univerzalna ljudska prava - napisao je u prošlogodišnjem tvitu.

IZVOR: TW / @JoeBiden

Turska priznaje da je mnogo Jermena ubijeno u okršajima sa osmanskom vojskom tokom Prvog svetskog rata ali negiraju da su ubistva bila sistematična i orkestrirana i samim tim negiraju da se genocid desio.

Decenijama se odlagalo sa priznanjem genocida od strane američkih predsednika zbog narušavanja odnosa sa Turskom a i intezivnog lobiranje iz Ankare.

Predsednik Turske Erdogan i dalje nije komunicirao sa Bajdenom.

- Svaki potez Bajdena koji bi masovna ubistva proglasio genocidom će naštetiti već klimave odnose između dve NATO saveznice - izjavio je turski ministar spoljnih poslova Čavusoglu.

Senat SAD-a je 2019. proglasio rezoluciju koja priznaje genocid nad Jermenima, što je razbesnelo Tursku u tom momentu.

Adam Šif sa grupom od 100 predstavnika iz obe partije su poslali poruku Bajdenu i urgirali da ne odstupa od proglašavanja genocida nad Jermenima.

Autor: redportal.rs

#Genocid

#Jermenija

#SAD

#Turska